kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Mikko Ran­ta­nen näyttää MM-jääl­lä kär­si­väl­li­syy­den mallia – "En ole täällä maa­lin­teon, vaan voit­ta­mi­sen takia"

Kanada-puolivälierän yllä leijuu kysymysmerkkejä.

Mikko Rantanen (oik.) ja Atte Ohtamaa mitataan seuraavan kerran torstain "kuolemanpelissä" Kanadaa vastaan.
Mikko Rantanen (oik.) ja Atte Ohtamaa mitataan seuraavan kerran torstain "kuolemanpelissä" Kanadaa vastaan.
Kuva: Pasi Mennander/Jääkiekkoliitto

Suomen miesten MM-jääkiekkojoukkue seisoo alkulohkon jälkeen tienristeyksessä, joka on täynnä vastauksia vailla olevia liikennemerkkejä. Leijonien mahdollisuuksista on vaikea sanoa etukäteen oikeastaan yhtään mitään.

Suomi summasi Tampereen A-lohkon seitsemässä pelissään viisi voittoa, yhden jatkoaikatappion Ruotsille ja yhden tappion varsinaisella peliajalla, avausottelussa Yhdysvalloille.

Lohkon kärkipaikat karkasivat silloin saman tien, joten kolmossijalta osattiin jo odottaa puolivälierävastustajaksi B-lohkossa pelannutta Kanadaa, joka taistelee MM-kisoista toiseen alkulohkovoitosta.

Suomen maaliero oli A-lohkossa 25–14. Päästettyjen maalien määrä on esimerkiksi kahden vuoden takaiseen Latvian MM-turnaukseen verrattuna suuri.

– Puolustamalla meidän pitää voittaa tästä eteenpäin, Leijonien pelaajiston henkiseen johtoon kuuluva Mikko Rantanen myönsi helpon Tanska-voiton jälkeen.

Rantasella malttia

Rantanen on kaksi ottelua vähemmän pelanneen Jere Sallisen ohella Suomen MM-joukkueen ainoa hyökkääjä, joka ei ole saanut maalitiliään auki. Kun Coloradon Rantanen osui NHL:n runkosarjassa tolppien väliin 55 kertaa, hän ei jaksa tehdä MM-jäällä maalittomuudestaan numeroa.

– Toivottavasti meillä on täällä kolme peliä jäljellä yrittää maaleja. Jos ei tee maaleja, pitää sitten syötellä, Rantanen pyöritteli.

– En ole täällä maalinteon, vaan voittamisen takia, hän kiteytti.

Vaikka viime kauden Stanley Cup -voittaja on tottunut NHL:ssä niin sanotusti kirkkaampiin valoihin, hän näki, että Tanska-ottelun 7–1-voitolla oli Leijonille vapauttava merkitys.

– Meillä oli Tanskaa vastaan sen verran panosta, että pelimme turnauksessa jatkuvat, toisin kuin Tanskalla. On mukavampi jatkaa, kun saatiin alle hyvä peli, Rantanen kertoi.

Useampikin Suomen pelaaja kiitteli Tanska-ottelun jälkeen oman joukkueen rentoutta.

– Rento meininki näkyi joukkueesta, Rantanen vahvisti.

MM-Minskissä vaikeaa alkulohkossa

MM-joukkueen 35-vuotias nestori Atte Ohtamaa yllätti iskemällä avauserässä 2–0-osuman Tanskan verkkoon hyökkäyksen toisen aallon keihäänkärkenä.

Puolustajana Valko-Venäjän MM-kisoissa 2014 debytoinut Ohtamaa muisteli Leijonien Minskin-turnauksen takkuista alkutaivalta.

– Joukkueella oli siellä puolivälieriin saakka vaikeuksia. Sitten saimme pelin auki ja menimme MM-finaaliin saakka.

Hänkin kehui Leijonien rentoutta Tanskaa vastaan.

– Saimme maaleja heti alkuun, se auttoi meitä.

Pudotuspelejä ajatellen riittää parannettavaa.

– Pääsemme omaan rytmiin paineistamalla, ja kun pääsemme paineen alta pois, Ohtamaa järkeili.

Kanada on tuttu vastustaja

Suomen päävalmentajalla Jukka Jalosella on Kanadaa vastaan viime vuosien MM-kisoista finaalivoitot Slovakiassa 2019 ja viime vuonna Tampereella sekä tappio Latviassa 2021.

Hän ei usko valmennuksessa ihmetemppuihin torstain MM-puolivälierän edellä.

– Hienosäätöjuttua, pitää saada joukkue pelaamaan rennosti.

Leijoniin on pesiytynyt voittamisen kulttuuria.

– Meillä on kova luotto omaan tekemiseen. Leveällä materiaalilla pelataan, Jalonen viittasi Suomen jo perinteiseen neljän pakkiparin peluutukseen.