Miek­kai­lua peh­mus­te­tuil­la aseilla

Meri-Lappiin kerätään omaa boffausryhmää.

Sotahuuto on boffaajien vuosittainen suurtapahtuma. Viime kesänä se järjestettiin Mikkelissä.
Sotahuuto on boffaajien vuosittainen suurtapahtuma. Viime kesänä se järjestettiin Mikkelissä.
Kuva: Jari Kuskelin

Miltä tuntuisi osallistua keskiaikaishenkiseen taistelutapahtumaan ja taistella mies miestä vastaan Se on mahdollista, jos Juha Pahnila saa kerättyä bofferoinnista kiinnostaneen ryhmän Meri-Lappiin.

Bofferointi on historiallisen kamppailutyylin harrastamista nykypäivänä. Lajissa käytetään pehmustettuja miekkoja, keihäitä, kilpiä ynnä muita aseita. Niitä kutsutaan yleisesti boffereiksi.

– Tarkoituksenani on saada alueella bofferoinnista kiinnostuneet ihmiset verkostoitumaan. Olen valmis opettamaan kaikille halukkaille bofferoinnin perusteet. Mukaan tulijan kannattaa pukeutua sisäliikuntavaatteisiin ja sisäkenkiin, sillä näin talven tullen harjoitteluun pitää varata sisätila. Kesäisin bofferointia voi harrastaa esimerkiksi metsässä. Saan hankittua varusteita lainaksi, mutta myöhemmin olisi tietenkin hyvä hankkia omat miekat ja kilvet, Juha Pahnila kertoo.

Pahnila on osallistunut kolme kertaa bofferoinnin Sotahuuto-tapahtumaan. Sotahuuto on pohjoismaiden suurin boffaus- eli pehmomiekkailutapahtuma. Vuodesta 2005 järjestetty tapahtuma kerää vuosittain kokoon yli 600 harrastajaa.

– Osa ottaa bofferoinnin tosissaan ja haluaa voittaa. Osa haluaa pitää harrastuksen parissa vain hauskaa ja tavata mukavia ihmisiä. Bofferoinnilla voi elävöittää historiaa, Pahnila kertoo.

Vaikka bofferoinnin yhteydessä puhutaan aseista ja taistelusta, lajia on turvallista harrastaa.

– Taistelun tuoksinnassa voi tulla pieniä hiertymiä, joten sormikkaat on hyvä olla kädessä. Joitakin nyrjähdyksiä on sattunut, mutta lajia voi pitää turvallisena.

Boffaus saa vuosi vuodelta lisää harrastajia. Esimerkiksi Rovaniemellä on toimiva boffausryhmä. Meri-Lapissa halukkaat voivat ottaa yhteyttä Juha Pahnilaan viestillä facebookin kautta tai sähköpostilla osoitteeseen guald@luukku.com.

Miekkailua

Boffaus

Boffaus on miekkailua boffereilla eli pehmustetuilla miekoilla, kilvillä, keihäillä ja muilla keskiaikaisilla asetyypeillä.

Boffaus on oma lajinsa, jota harrastetaan sellaisenaan ympäri Suomea ja maailmaa.

Sitä käytetään yleisesti myös liveroolipeleissä mallintamaan miekkataisteluita.

Boffausta harrastetaan kaksintaisteluina, pienissä ryhmissä ja suurina taisteluina erityisesti vuotuisissa Sotahuuto-tapahtumissa.

Boffaus on lajina turvallinen, jos käytetyt bofferiaseet on tehty tarkoin turvallisten ohjeiden mukaiseksi.

Aseiden pehmustamisen lähtökohtana on se, että lajin harrastaja ei tarvitse erillisiä suojavarusteita aloittaakseen.

Yleisesti vakiintuneiden sääntöjen mukaan osuma päähän tai keskivartaloon on tappava.

Myös molempien käsien tai jalkojen menettämisestä seuraa kuolema.

Harrastus ei pyri simuloimaan realistista taistelua, vaan on itsenäinen pehmustetuilla aseilla käytävä laji.

Boffaus on ennen kaikkea tekniikka-, ei voimalaji.

Boffauksen suosio on kasvamassa Suomessa koko ajan.

Suomessa on noin 40–60 ryhmää, jotka boffaavat enemmän tai vähemmän säännöllisesti.