Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Met­sän­omis­ta­jan saatava päättää met­sis­tään

Suomi on sitoutunut EU:n biodiversiteettistrategiaan, jonka tavoitteena on suojella 30 prosenttia unionin maa- ja merialueista. Ympäristöministeriön nimittämä Suomen luontopaneeli tulkitsi asiaa niin, että jokaisessa maakunnassa pitäisi pyrkiä suojelemaan tiukasti 10 prosenttia metsistä. Lisäksi 30 prosenttia maapinta-alasta pitäisi saada väljemmän suojelun piiriin. Tiukalla suojelulla olisi kielteinen vaikutus esimerkiksi Kaakkois-Suomen metsäteollisuuden raaka-ainehuoltoon.

EU:n biodiversiteettistrategian suojelutavoite koskee koko unionin aluetta, eikä sitä ole vielä jyvitetty eri jäsenmaille. Suomelle tulevia velvoitteita ei vielä tiedetä. Suomessa on Euroopan tiukasti suojelluista metsistä jo yli puolet. Yhden skenaarion mukaan nykyisellä, runsaan 70 miljoonan kuutiometrin vuotuisella hakkuumäärällä metsä- ja kitumaan suojelu voitaisiin kaksinkertaistaa, ja talousmetsienkin luonnonhoitoa lisätä Etelä- ja Keski-Suomessa.

Suomen ongelma on, että suurin osa suojelualueista on Pohjois-Suomessa. EU voikin vaatia Suomea lisäämään suojelua juuri Etelä- ja Keski-Suomessa.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi