Kymmenen vuotta sitten alkanut finanssikriisi uhkasi kaataa ratkaisevalla hetkellä metsäteollisuuskonserni Metsäliiton paperitehdaskaupan. Kyse oli 750 miljoonan euron arvoisesta kaupasta, jossa oli tarkoitus myydä neljä paperitehdasta eteläafrikkalaiselle Sappille.
Metsäliitto on Metsä Groupin emoyhtiö. Kauppaa valmistelemassa ollut Metsä Groupin entinen pääjohtaja Kari Jordan kertoo, että kaupan valmistelu lähti liikkeelle huhti–toukokuun vaihteessa 2008. Jordan sanoo neuvotelleensa kaupasta tuolloin suoraan Sappin pääjohtajan kanssa.
Yllätys Yhdysvalloista
Yksi keskeisistä asioista kaupan toteutumisessa liittyi rahoitusjärjestelyihin. Sappi oli neuvotellut itselleen velkapaketin, jolla sen piti rahoittaa neljän paperitehtaan ostaminen Metsäliitolta.
Tehdaskaupan valmistelu oli jo pitkällä, kun finanssikriisi iski maailmantalouteen. Yhdysvaltojen neljänneksi suurin investointipankki Lehman Brothers hakeutui yrityssaneeraukseen 15. syyskuuta 2008.
Finanssikriisin seurauksena pörssikurssit putosivat, ja pankkeja kaatui Yhdysvaltojen lisäksi esimerkiksi Islannissa. Kriisin seurauksena Suomen bruttokansantuote putosi yli kahdeksan prosenttia vuonna 2009.
"Paketti kiville"
Finanssikriisin alkamisen jälkeen Sappin suunnittelema velkapakettirahoitus tehdaskaupoille kariutui.
– Velkapaketti meni kiville, koska pankkien väliset markkinat kuivuivat Lehmanin konkurssin jälkeen.
– Sen jälkeen Sappi joutui järjestämään kuponkiannin, jossa sama raha nostettiin osakeannin muodossa sen sijaan, että se olisi otettu velkana ulkopuolelta, Jordan muistelee Lännen Medialle.
Metsä Group ei ottanut osaa Sappin kuponkiantiin. Sen sijaan Sappi maksoi 50 miljoonan euron osuuden kaupasta omilla osakkeillaan, jotka Metsä Group myi markkinoille.
"Fiilis oli hieno"
Lopulta kauppa saatiin valmiiksi 31. joulukuuta 2008. Metsäliitto sai paperitehtaiden myynnistä 750 miljoonaa euroa tililleen vuoden viimeisenä pankkipäivänä.
– Olin vastaanottamassa vuodenvaihdetta perheemme vapaa-ajan kiinteistössä. Tiesin että kauppa tullaan saamaan finalisoitua ennen vuoden vaihdetta.
– Fiilis oli todella hieno, koska kauppa oli erittäin merkittävä pala Metsä Group -konsernin tervehdyttämisessä, Jordan sanoo.
Metsäliiton vuoden 2008 vuosikertomuksessa Jordan kuvasi vuotta metsäteollisuudelle monella tapaa poikkeukselliseksi ja totesi toimintaympäristön ankaruuden vauhdittaneen alan rakennemuutosta.
Rahoitus kunnossa
Jordanin mukaan Metsäliiton sisällä oma rahoitus oli kunnossa finanssikriisin aikaan, koska merkittävä osa Metsä Groupin veloista oli uudelleen rahoitettu jo vuonna 2006 eli hyvissä ajoin ennen kriisin alkua.
– Metsä Groupissa rahoitus oli hyvässä kunnossa ja pääsimme rahoituksen turvin yli koko finanssikriisivaiheen aina vuoteen 2010 saakka, jolloin markkinat olivat normalisoituneet, Jordan sanoo.
Nykyisin Metsä Group muodostuu Metsäliitto Osuuskunnasta, siihen kuuluvista Metsä Forestista ja Metsä Woodista sekä osuuskunnan tytäryhtiöistä Metsä Tissuesta, Metsä Boardista ja Metsä Fibrestä.
Metsäliitto Osuuskunta on Metsä Groupin emoyritys, ja osuuskuntaan kuuluu noin 104 000 metsänomistajaa. Metsä Groupin liikevaihto vuonna 2017 oli 5 miljardia euroa. Konserni työllistää noin 9 100 henkilöä