Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Mes­ta­rei­den liiga jäi vielä ko­ke­mat­ta – FC Kemin toi­min­ta on ottanut fut­sa­lis­sa ison harp­pauk­sen eteen­päin

Vesa Lilja (vas.) ja Tuukka Pikkarainen (oik.) ovat kuuluneet Kalle Huuskon (tak. kesk.) luottopelaajiin. Myös Anttoni Räävin otteet ovat valmennusjohdon mieleen.
Vesa Lilja (vas.) ja Tuukka Pikkarainen (oik.) ovat kuuluneet Kalle Huuskon (tak. kesk.) luottopelaajiin. Myös Anttoni Räävin otteet ovat valmennusjohdon mieleen.

FC Kemin seurajohdolla, valmentajilla ja pelaajilla oli varsin seesteinen olo keväällä ennen runkosarjan viimeistä kierrosta. Joukkue oli sarjakakkosena ennen kuin korona iski päälle. Jos koronan piti iskeä päälle, niin ainakin FC Kemissä toivottiin, että ajankohta olisi ollut hieman myöhempi. Viimeinen kierros ja play off -pelit jäivät pelaamatta.

– Teimme monessa suhteessa ison harppauksen eteenpäin, mutta harmittavasti emme päässeet loppuun saakka. Pelaajilla ja seurajohdolla oli sellainen tunne, että nyt mennään Mestareiden liigaan saakka, seuran johtamiseen entistä enemmän keskittyvä Kalle Huusko muistelee.

Huuskolla on katetta sanoilleen. FC Kemi voitti aiemmin talvella futsalin liigaseurojen Final Four -turnauksen, mihin pääsi mukaan ensimmäisen kierroksen neljä parasta joukkuetta. Finaalissa FC Kemi kukisti Akaa Futsalin 5-1.

Tason nostoon löytyy useita eri syitä. Yksi niistä kuuluu serbialaiselle pelaaja-valmentaja Boris Čizmarille.

– Hän tuli joukkueeseemme syyskuussa yhtä aikaa venezuelalaisen Enderson Suárezin kanssa. Boris toi uutta virtaa myös päävalmentaja Markku Kalermolle. Aloimme uskoa entistä enemmän, että teemme oikeita asioita. Tämä koski etenkin nuoria pelaajia, joiden itseluottamus omiin kykyihin kasvoi selvästi, Huusko kertoo.

Omista kasvateista Tuukka Pikkaraisen ja Vesa Liljan roolit ovat kasvaneet. Pikkarainen on ollut mukana maajoukkuekuvioissa ja Liljan odotetaan pääsevän myös mukaan maajoukkuerinkiin. FC Kemin kasvatti Ville Uimaniemi on maajoukkueessa varasijalla.

– Pikkarainen, Lilja ja Keijo Huusko säestivät Suárezia maalinteossa. Tulevalla kaudella odotan Anttoni Räävin ja maalivahti Eetu Alalahden nostavan yhä pelitasoaan.

FC Kemi sai pidettyä viime kauden kaikki haluamansa ulkomaalaisvahvistukset Kemissä. Kolumbialainen Ricardo Arcos sai lähteä joukkueesta pelillisistä syistä.

Venezuelalainen tähtipelaaja Enderson Suárez on ollut FC Kemille loistohankinta. Hän kuuluu Henry Gutiérrezin ohella Venezuelan maajoukkueeseen. Kaksikko oli isossa roolissa, kun Venezuela pelasi MM-lopputurnaukseen.

– Kannattaa seurata Suárezin otteita kentällä. Hän on kehittynyt meillä yksilöstä taktiseksi pelaajaksi. Tähtipelaaja oppi myös puolustuksen tärkeyden ja juoksee kentällä päästä päähän. Suárez on ollut koko kesän Kemissä koronaviruksen ja Venezuelan sekavan sisäpoliittisen tilanteen vuoksi. Hienoa, että mies on opetellut täällä myös englannin kielen, Huusko sanoo.

Serbialainen maalivahti Slobodan Tomić näytti kykynsä viime kaudella. Hänet palkittiin usein joukkueen parhaana pelaajana.

– Onnistunut maalivahtipeli on futsalissa tärkeää, Huusko muistuttaa.

Brasilialaistaustainen Marcos Silva (23) on aloittamassa toista kauttaan FC Kemin liigajoukkueessa. Ensimmäisen koronan typistämän kautensa hän aloitti viime tammikuussa. Nyt seura ja sen toimintatapa ovat tulleet miehelle tutuiksi. Pelaamisen ohella mies keskittyy myös opiskeluun.

Joukkueessa on tehty paljon oikeita asioita, jotta ulkomaalaispelaajat ovat pysyneet seurassa..

– Täällä pystyy harjoittelemaan täysin ammattimaisesti ennen kauden alkua. Kahdet treenit päivässä ovat huipputasoa. Haluamme huolehtia pelaajista kokonaisuudessaan. Heille pitää luoda turvalliset ja miellyttävät olot. Pelkän rahan vuoksi pelaajat eivät pysy Kemissä. Kun Venezuelassa tilanne selkiytyy, niin pyrimme saamaan myös Suárezin perheen Kemiin , Kalle Huusko kertoo.

Kalle Huusko on käynyt pitkiä keskusteluja urheiluun liittyvistä asioista Juhani "Hiski" Himangan kanssa. Himanka toimii seurajohdon mentorina.

– Pelaajan kehitys ei tapahdu vain taitotason kasvaessa. Oikea asenne tuo mukanaan itseluottamusta. Olen huomannut, että sisäinen vaatimustaso on noussut pelaajien keskuudesta. Tästä on yksi hyvä esimerkki Suárez. Kun pelaaja reissaa lajin parissa yli puoli vuotta, niin eihän hommaa kannata tehdä puolivaloilla, Himanka sanoo.

Kokenut kehäkettu Keijo Huusko muutti viime viikolla Etelä-Suomeen.

– Keke on antanut paljon kasvattajaseuralleen ja toivotamme hänelle onnea jalkapallon valmentajauralle. Hän voi tarvittaessa pelata joukkueessamme, velipoika Kalle Huusko sanoo.

Viime kauden joukkueesta Ville Uimaniemi, Ville Angeria ja Konsta Jussila jatkavat peliuriaan Oulussa.

– Meillä pitää saada Akatemian kautta jatkuvuutta edustusjoukkueeseen. Boris Čizmar tekee Akatemiassa laadukasta kehitystyötä pelaajien eteen.

FC Kemin Akatemia pelaa futsalia kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Joukkueen taloudellinen tilanne on koronaviruksesta huolimatta kohtuullinen.

– Pienyrittäjät elävät raskasta aikaa. Onneksi meillä on kumppaneina myös isoja yrityksiä, jotka kantavat oman yhteiskunnallisen vastuunsa. Keskustelin juuri erään ison firman johtajan kanssa ja hän halusi jatkaa yhteistyökumppanina. Yritykset eivät tue pelkästään edustusjoukkuetta vaan myös junioreiden toimintaa.

Ari Vainionpää on tehnyt ison työn FC Kemin markkinoinnissa. FC Kemistä on tullut Suomen seuratuin futsal-seura. Sen pelejä katsotaan netin kautta ja seurataan eri some-kanavissa.

Satavuotias seura tunnettiin aiemmin Karihaaran Ihmeen nimellä.