Me­ri-La­pin Golf­klu­bin jäsenet ak­ti­voi­tui­vat Tor­nios­sa kesällä – pe­laa­jia on ollut vi­he­riöil­lä etenkin al­ku­ke­säl­lä ta­val­lis­ta vä­hem­män

Sinne se pallo menee minne pitääkin, tuumaavat lyöntivuorossa oleva Meri-Lapin Golfklubin varapuheenjohtaja Markus Hiukka sekä puheenjohtaja Hannu Keskitalo.
Sinne se pallo menee minne pitääkin, tuumaavat lyöntivuorossa oleva Meri-Lapin Golfklubin varapuheenjohtaja Markus Hiukka sekä puheenjohtaja Hannu Keskitalo.
Kuva: Jouni Valikainen

Syyskuun alkupäivänä Tornion golfkentän parkkipaikalla saa hakemalla hakea pysäköimispaikkaa. Aurinkoinen sää on houkutellut porukkaa  kiertämään Tornion golfkenttää. Alkukesän koronasta johtunut passiivisuus on vaihtunut loppukesän aktiivisuudeksi. Tämä näkyy pelaamisen lisäksi myös Meri-Lapin Golfklubin jäsenistössä.

– Koronakeväänä usea jäsenemme jätti jäsenmaksun vielä maksamatta. Onneksi kesän aikana porukka aktivoitui. Katsoin juuri, että viime kaudella meillä oli kauden lopussa 520 maksanutta jäsentä ja nyt syyskuun alussa lukumäärä on 521, Meri-Lapin Golfklubin puheenjohtaja Hannu Keskitalo kertoi.

Korona on tehnyt lajille jotain hyvääkin. Keskitalo, seuran varapuheenjohtaja Markus Hiukka ja kenttäyhtiö Tornion Golf Oy:n toimitusjohtaja Jukka Ryhänen tietävät kertoa, että golfpelaajien lukumäärä on noussut sekä Suomessa ja Ruotsissa.

–  Golf on koronaystävällinen laji, sillä se ei kerää suuria massoja yhteen. Pelaajat ovat noudattaneet turvavälejä ja heillä on ollut omat varusteet käytössä, Markus Hiukka muistuttaa.

Tornion ja Haaparannan puolelle ulottuvalla kentällä on kolmisen viikkoa lyöty palloa puttiin niin sanotuissa normaalioloissa. Nyt on käytössä aiemmilta vuosilta tuttu nonstop-varaussysteemi.

– Meidän piti aiemmin ilmoittaa rajavartiolaitokselle keitä seuraavana päivänä liikkuu golfbagit mukanaan rajan molemmin puolin. Kun Pekka Pouta ilmoitti, että seuraavana päivänä sataa, niin harva varasi pelivuoron etukäteen. Vaikka tulikin aurinkoinen ilma, niin kentälle ei ollut asiaa. Rajavartiolaitoksen henkilökunta teki pitkin kesää satunnaistarkastuksia pelaajien keskuudessa, Jukka Ryhänen kertoo.

Tornion golfkenttä on ainoa paikka, missä valtakunnan rajan pystyy ylittämään muualla kuin virallisilla rajanylityspaikoilla.

Koronavirus ei ole ainoa haaste, mikä on tullut Tornion golfkentällä vastaan.

– Keväällä oli tulvauhka, mutta Tornionjoki pysyi onneksi uomissaan. Lisäksi loka- marraskuun vaihtelevat lämpötilat aiheuttivat viheriöille jääpoltteen. Kun vielä korona iski päälle niin tuntui, että haasteita oli riittämiin.. Onneksi meillä on osaava henkilökunta, joka sai kentät hyvään kuntoon. Ne kestävät näin syksyisin vertailun kaikkien muiden Suomen golfkenttien kanssa, Ryhänen sanoo.

Tornion Golf Oy ei pääse koronan vuoksi samanlaiseen tulokseen kuin aiempina vuosina. Ulkomaalaispelaajien vähyys, eikä vähiten ruotsalaispelaajien, on tähän suurin syy. Norjalaisia pelaajia on näkynyt Tornion ja Haaparannan golfkentällä jonkin verran.

Myös kilpailutoiminta oli aiempaa vähäisempää tuon pahuksen koronan takia.

– Kaikki isot ns. yrityskilpailut ovat jääneet pitämättä. Seuran omat mestaruuskilpailut on järjestetty normaaliin tapaan, Hannu Keskitalo sanoo.

Meri-Lapin Golfklubi on järjestänyt yhdessä Tornion kansalaisopiston kanssa golfin alkeiskursseja. Myös junnukerho on toiminut koko kesän ajan ja jatkuu myöhäissyksyyn.

– Olemme saaneet kursseille mukavasti kokeneita kouluttajia. Junnukerhossa on ollut noin viisitoista osallistujaa, mikä on enemmän kuin viime kesänä. Näiden kerhojen ja kurssien kautta seura saa jatkossakin uusia jäseniä harrastuksen pariin, Markus Hiukka sanoo.

Golf

Meri-Lapin Golfklubi

Seuranmestaruuskilpailu 2020

M scratch: 1) Hiltunen Joonas, 2) Mäenalanen Toni, 3) Alamäki Rami.

N scratch: 1) Keskimaula Sari, 2) Tuppurainen Pauliina, 3) Kaartinen Leila.

M B-sarja, scratch: 1) Lepistö Ossi, 2) Rahkola Mikko, 3) Stock Carl.

M 50, scratch: 1) Auno Markku, 2) Posti Jouni, 3) Karjalainen Kim.

M 60, scratch: 1) Isto Markku, 2) Isometsä Veijo, 3) Vehviläinen Harri.

N seniorit, scratch: 1) Kaartinen Leila, 2) Stock Hilkka.

Veteraanit 70, scratch: 1) Niva Markku, 2) Stock Carl, 3) Rahkola Mikko.

MLGK:n seuranmestaruus scramble 2020

M scratch: 1) Nurkkala Iiro, Snäll Toni, 2) Tallgren Jari, Tuoma Pertti, 3) Herajärvi Pekka, Ylimäinen Tuomas.

N scratch: 1) Kursukangas Pia, Rantavuoti Sara, 2) Pääkkö Inkeri, Toikka Eila, 3) Ekonoja Henna, Kurtti Anne.

Naiset, match play -mestari: Leila Kaartinen.

Miehet, match play -mestari: Jussi Huusko tai Veijo Isometsä (finaali vielä pelaamatta).