Me­ri-La­pin ely-vä­ki yksiin ti­loi­hin: Sääs­ty­vä raha mie­luum­min hen­ki­lös­töön

Te-toimisto keskittää Meri-Lapin tilansa Kemiin. Saman katon alle muuttaa myös ely-keskuksen muu väki. Vuokrasäästöt ovat huomattavat.

Oliko asiaa 9. tai 10. tammikuuta Kemin tai Tornion työ- ja elinkeinotoimistoon? Tai ely-väen pakeille Kemiin? Toimipisteet ovat olleet tämän viikon tiistain ja keskiviikon suljettuina, koska henkilöstöä työllisti muutto saman katon alle Kemin poliisitaloon.

–Vuositasolla vuokrasäästöt ovat huomattavat, ainakin 200 000 euroa, kertoo palvelujohtaja Tero Hyttinen Lapin te-toimistosta.

–Mieluummin tuollaisella rahalla palkkaa lisää henkilöstöä kuin käyttää sitä neliöiden vuokraamiseen.

Kemin ja Tornion te-toimistoissa työskentelee tällä hetkellä yhteensä 38 henkilöä. Vielä pari vuotta sitten työntekijöitä oli 45.

–Vuoden 2016 keväästä alkaen olemme pystyneet tekemään myös uusia rekrytointeja. Useimmat paikat täytetään Lappi-tasoisesti, koska valtaosan tehtäviä voi hoitaa missä vain, Hyttinen sanoo.

Uudet yhteiset neliöt ovat aiemmin olleet pelkästään Kemin te-toimiston käytössä poliisitalon 1.–3. kerroksessa. Tilasuunnittelu on ollut todella tehokasta, koska niistä on remontoitu vain kaksi kolmannesta Meri-Lapin koko ely-väelle.

Kun aiemmin Kemin te-toimistolla oli yksinään käytössään melkein 1 400 neliötä, nyt Kemin ja Tornion te-toimistojen väki mahtuu hieman yli 700 neliöön.

Muuttajien aiemmista toimitiloista vuokraa on maksettu yhteensä yli 2 800 neliöstä, nyt 1 116:sta. Käyttäjillä on omien toimistojensa lisäksi yhteisiä kahvio-, asiointi-, neuvottelu-, pukuhuone- ja arkistotiloja noin 160 neliön verran.

Pääosa toimitilojen yhdistämisen säästöistä kertyy Torniosta, jossa te-toimistolla on ollut käytössään 874 neliötä.

Toiseksi suurin säästöpotti saadaan Asemakatu 19:n 576 neliön tiloista. Niissä on työskennellyt kymmenkunta ely-keskuksen palkollista, lähinnä maaseutu ja energia -yksikön henkilöstöä.

–Asemakadulla meillä on ollut kaikilla omat huoneet. Nyt on mahduttava alle 250 neliön avokonttoriin, kertoo valvontapäällikkö Vili-Matti Kraatari .

Palvelut ja asiakkaat ovat siirtyneet suurimmaksi osaksi verkko- ja puhelinyhteyksien käyttöön.

–Uusissakin Kemin toimitiloissa on työnhakijoille tarkoitettu asiointipiste. Päätteillä voi itsenäisesti käyttää te-toimiston sähköisiä palveluja. Pisteen puhelimella voi soittaa maksutta palvelunumeroihimme, Tero Hyttinen kertoo.

Tornion te-toimiston asiakkaat voivat tästä lähtien käyttää kaupungin yhteispalvelupistettä. Siellä on laitteet ja tilat myös luottamuksellisiin ajanvaraustapaamisiin. Ne hoituvat nykyään suurelta osin etäkuvayhteydellä, eivät fyysisesti kasvokkain.

Hyttinen muistuttaa, että Tornion lisäksi lähes kaikkiin muihinkin Lapin kuntiin on perustettu yhteispalvelupisteet, joita voi käyttää työhallinnon kanssa asioimiseen.

–Vain Inarista, Kemistä, Keminmaasta, Kittilästä ja Simosta ne vielä puuttuvat. Inariin ja Kemiin pisteet ovat tulossa, ja jälkimmäistä voivat toki käyttää myös keminmaalaiset ja simolaiset. Valkea läiskä jää siten enää oikeastaan vain Kittilään.

Te-toimistot maksavat kunnille yhteispalvelupisteistä.

–Sitä emme tilastoi ja tiedä, kuinka paljon niitä ja te-toimistojen asiointipisteitä käytetään eli mistä yhteydenotto kulloinkin tulee. Torniosta esimerkiksi olemme saaneet kahtalaista palautetta: toisten mukaan yhteispalvelupisteen käyttö on vähäistä, toiset kertovat, että ajanvaraukseen on jonoa, Hyttinen sanoo.

Yhteinen ely-toimipiste Kemissä on avoinna arkisin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Asiakirjojen tuonti on mielellään sovittava etukäteen puhelimitse.

Malli aktivoinut jo palvelutuottajat

Paikkasidonnaisuus on katoamassa sekä työnteosta että asioinnista työhallinnossakin: palvelut toimivat puhelimitse ja verkossa.

–Lapin työ- ja elinkeinotoimistossa oli vuonna 2016 asiakaspalvelutapahtumia 247 000, joista 161 000 verkossa, 78 500 puhelimitse ja vain 7 600 kasvokkain, kertoo palvelujohtaja Tero Hyttinen .

Te-toimisto keskittyy myös entistä enemmän viranomaistehtäviin ja tukipalveluiden hankintaan.

–Henkilökohtaiset palvelut, kuten erilaiset valmennukset, ostetaan ulkopuolelta. Asiakasprosessia hoitaa siis käytännössä muu kuin te-toimiston väki. Lisäksi kasvava suuntaus on, ettei enää osteta palvelutapahtumia vaan palvelutulosta.

Eikö tässä ole riski, että palvelutuottajat valikoivat asiakkaista ne, joista tulosta helpoimmin kertyy eli esimerkiksi vaikeimmin työllistettävät yli 50-vuotiaat jäävät rannalle?

–Kyllä asiakkaan palveluntarpeen pitää olla ensisijainen. Tähän tarvitaan meiltä osto-osaamista.

Hyttisen mukaan ostopalveluja valvotaan läpikäymällä tuottajien raportteja ja keskusteluin. Valvontakin keskittyy tuloksiin.

Vuoden alusta voimaan astunut aktiivimalli on Hyttisen mukaan lisännyt kyselyjen määrää ja aktivoinut palveluntuottajia tekemään tarjouksia.

–Maksaja eli Kela ja työttömyyskassat ratkaisevat, mikä on aktiivimallin mukaista. Työvoimaviranomainen järjestää palvelun ja antaa maksajalle lausunnon.

Lapin te-toimisto on jo tähän mennessä antanut noin 100 000 työvoimapoliittista lausuntoa vuosittain. Uusi malli kasvattaa lausuntotarvetta melkoisesti.

Edit 16.1.18: Korjattu tietolaatikkoon ely-keskuksen lyhenteen avaaminen. Ely tulee sanoista elinkeino, liikenne ja ympäristö, ei suinkaan sanoista työ, liikenne ja ympäristö.

Tästä on kyse

Poliisitalon tilat…remontissa

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella (ely) on ollut tähän asti kolme toimipistettä Meri-Lapissa. Työ- ja elinkeinotoimiston väki on työskennellyt Torniossa Suensaarenkadulla ja Kemissä Valtakadulla poliisitalossa, muu ely-henkilöstö Asemakatu 19:ssä Kemissä.

Toimitilat yhdistyvät 11. tammikuuta alkaen. Kaikkiaan remontoituihin Kemin poliisitalon (Valtakatu 28) tiloihin muuttaa 48 henkilöä. Neliöt ovat aiemmin olleet Kemin te-toimiston käytössä. Nyt niistä vuokrataan 2/3, joihin sijoittuu koko Meri-Lapin ely-henkilöstö. Kemin te-toimisto on ollut remontin ajan evakossa samassa rakennuksessa.