pääkirjoitus: Hal­li­tus­rin­ta­ma repesi ra­ja­var­tio­lain uu­dis­tuk­ses­sa – rat­kai­sua ei saa vii­vyt­tää

Meren jäälle ei ole asiaa enää Me­ri-La­pis­sa­kaan – Pe­rä­me­ren su­la­mi­nen lähes kaksi viikkoa edellä viime vuotta

Meren jäältä kannattaa pysyä poissa jo Meri-Lapin korkeuksillakin.

Oulun seudulla tippui perjantaina jäihin yhteensä viisi ihmistä. Lisäksi kolme ihmistä jäi jäälautoille sulan veden saartamiksi.

Länsi-Suomen merivartiosto varoitti jo aiemmin tällä viikolla Perämeren heikoista jäistä. Merivartioston mukaan rannikolla on enintään 50 senttiä jäätä, ja osa rantaviivasta on jo vapautunut jäistä.

Meri-Lapin meripelastajat ry:llä on toimintaa vain kesäaikaan, eikä Kemin asemavastaava Lasse Koskinen ole tarkemmin perillä tämän hetken jäätilanteesta. Hän kehottaa kuitenkin ottamaan viranomaisten varoitukset vakavasti.

–Jos Oulussa on jää pettänyt lähes kymmenen ihmisen alta, ei jäälle ole täälläkään enää asiaa.

Oulun korkeudella meripelastajat lopettivat jäällä liikkumisen jo pari viikkoa sitten, sanoo Kiviniemen meripelastusyhdistyksen päivystävä pelastusaluspäällikkö Timo Lämsä.

Oulun kohdalla talvella merelle muodostunut teräsjää on puikkoontunut ja vesittynyt, mikä kertoo siitä, että jää on hajoamassa. Lämsä sanoo, että rannassa saattaa olla vielä useita kymmeniä senttejä jäätä, mutta se on niin haurasta, että ihminen voi painua siitä läpi.

– Ilmatieteen laitoksen mukaan Hailuodon länsipuolella on avovettä.

Lisäksi useilla Oulun edustalla olevilla virtapaikoilla sulan veden alue on levinnyt laajalle. Lämsän mukaan jäät ovat lähdössä Perämerestä tänä vuonna noin 1,5–2 viikkoa aikaisemmin kuin viime vuonna.

Jää sulaa päältä ja alta

Pelastuslaitos ja merivartiosto ovat pelastaneet perjantaina useita ihmisiä merestä ja jäälautoilta Oulun edustalla. Lämsä arvioi, että myöhäinen pääsiäinen vaikuttaa osaltaan siihen, miksi ihmiset liikkuvat yhä jäällä.

– Pääsiäisenä on totuttu käymään pilkillä.

Oulun edustalla oli tänä vuonna 20–30 senttiä vähemmän jäätä kuin viime vuonna. Tällä hetkellä jäätä sulattaa sekä taivaalta porottava aurinko että lämmin vesi.

– Virtauksia tulee nyt etelästä. Se syö jäätä altapäin, Lämsä sanoo.

Kiviniemen meripelastusyhdistys on yleensä saanut veneen vesille noin viikko vapun jälkeen. Lämsä arvioi, että tänä vuonna veneilykausi alkaa samoihin aikoihin.