Mene vaikka tänne: Klu­bi­vie­rai­lu, sir­kus­ta lap­sil­le ja dokkari suk­laas­ta


Kari Kuutamon Matkalaukkusirkus saapuu tiistaina Rovaniemen kirjastoon.
Kari Kuutamon Matkalaukkusirkus saapuu tiistaina Rovaniemen kirjastoon.

1. Midnight City Club ja Mikko Pietilä Comicossa

Midnight City Club vierailee ravintola Comicon Tivoli-klubilla lauantaina. Ensi kertaa Rovaniemelle saapuva klubi pitää kotiaan Helsingin On The Rocksissa. Dj Mikke ja Dj John Curtain tarjoilevat keskiyön parhaat menobiisit 1970-luvulta aina tähän päivään. Illan avaa Verhot-orkesterin solisti Mikko Pietilä. Luvassa on Verhot-biisejä akustisina versioina sekä muutamia tunnelmaan sopivia lainoja.

Mikko Pietilä ja Midinight City Club la 19.10. Comicossa. Vapaa pääsy.

2. Ojenna kätesi auttamaan

SPR:n Veripalvelu muistuttaa, että suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein. Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l.

Vuosittain arviolta 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Verenluovutustilaisuus ma 21.10. klo 11–15.30 Kalotinlinnan alakerrassa, Koskikatu 14.

3. Kai Kuutamo palloilee lastenosastolla

Pääkirjaston lastenosaston Kulttuurikimarassa esiintymislavan valloittaa tiistaina Kai Kuutamon Matkalaukkusirkus. Kai Kuutamo on palkittu ja kansainvälistä uraa luonut sirkustaiteilija, joka rikkoi vuonna 2015 jongleerauksen Suomen ennätyksen kymmenellä pallolla.

Tilaisuus on suunnattu erityisesti 3–6-vuotiaille lapsille.

Kai Kuutamon Matkalaukkusirkus ti 22.10. klo 18 pääkirjaston lastenosastolla. Vapaa pääsy.

4. Suklaata ilman orjuutta

Lapin yliopiston ylioppilaskunta viettää kestävän kehityksen viikkoa 21.–25. lokakuuta. Teemaviikon tarkoituksena on herättää opiskelijoita pohtimaan oman toimintansa vaikutusta maailmanlaajuisesta näkökulmasta ja kannustaa toimimaan vastuullisina maailmankansalaisina.

Viikon ohjelmaan kuuluu muun muassa elokuvailta, jossa esitetään alankomaalainen The Chocolate Case -dokkari. Se käsittelee orjatyön käyttöä suklaan tuotannossa. Dokumenttielokuva on tekstitetty englanniksi. Elokuvan jälkeen keskustellaan sen herättämistä ajatuksista.

The Chocolate Case -elokuva ja keskustelu ke 23.10. klo 18–21 ravintola Grandessa Sampokeskuksessa. Vapaa pääsy.
Luonto valmistautuu talveen Liisa Halonen-Laitin maalausnäyttelyssä.
Luonto valmistautuu talveen Liisa Halonen-Laitin maalausnäyttelyssä.

5. Talven tulon tunnelmia Näsmänkiepissä

Lapin kuvataideseura Palaksen Taide hoitaa -näyttelyssä Näsmäntien palvelutalossa on esillä Liisa Halonen-Laitin teoksia. Näyttely koostuu syksyn ja talven teemaisista teoksista.

Teosten värimaailma kuvastaa kesän menon ja talven tulon tunnelmia. Valot kirkastuvat, lämpenevät, kylmenevät ja sammuvat pimeimmän ajan kautta lumen harmauteen.

Syysaamun kokemus, kun sumu yllättää tiellä ja maisema katoaa, kirkasväristen koivunlehtien hiljainen lento kuolleen kesämaan ja horsman siemenhöytyvien yllä, kurun kivien harmaus ja tunturikoivujen keltainen hohto ultramariininsinisen taivaan alla tulevat maalauksissa esiin. Pian paljaan koivun runko ja jo ilmassa leijailevan ensilumen hiutaleet sakenevat talviseksi leikiksi ja pyryn pyörteiksi.

Kylmää, Liisa Halonen-Laitin teoksia 31.1.2020 saakka Näsmänkiepin palvelutalossa, Näsmäntie 14.