Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

Pääkirjoitus: Ou­to­kum­mun bio­kok­si- ja -me­taa­ni­lai­tos tarjoaa in­ves­toin­ti­mah­dol­li­suuk­sia muil­le­kin yri­tyk­sil­le – te­räs­yh­tiö on saa­vut­ta­mas­sa pääs­tö­ta­voit­teen­sa

Me­hi­läi­nen on os­ta­mas­sa Pih­la­ja­lin­nan: Uuden ter­veys­jä­tin lii­ke­vaih­to ar­viol­ta 1,4 mil­jar­dia euroa, hen­ki­lös­tö­vai­ku­tuk­sia ei vielä tiedetä

Mehiläinen ja Pihlajalinna ovat allekirjoittaneet yhdistymissopimuksen. Helsingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että yhdistymisen jälkeen uuden yhtiön palveluksessa olisi arviolta 12 000 työntekijää.

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén ja Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää kertoivat yhdistymisaikeista tiistaina hotelli Kämpissä Helsingissä.
Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén ja Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää kertoivat yhdistymisaikeista tiistaina hotelli Kämpissä Helsingissä.

Terveysyhtiö Mehiläinen on ostamassa Pihlajalinnan. Yhtiöt ovat allekirjoittaneet tänään yhdistymissopimuksen. Ostotarjouksessa Pihlajalinnan osakkeenomistajille tarjotaan 16,00 euron käteisvastike jokaista Pihlajalinnan liikkeeseen laskettua ja ulkona olevaa osaketta kohden, jolloin Pihlajalinnan osakkeiden yhteenlaskettu arvo on noin 362 miljoonaa euroa.

Yhdistyminen edellyttää vielä kilpailuviranomaisen hyväksyntää. Kaupan toteutuessa Pihlajalinna poistuu pörssistä. Kaupasta kerrottiin tiistaina helsinkiläisessä luksushotelli Kämpissä pidetyssä tilaisuudessa.

Yhdistämisen myötä uuden yhtiön liikevaihto kohoaisi arviolta 1,4 miljardiin euroon. Summasta noin miljardi euroa on terveyspalveluita ja noin 400 miljoonaa hoiva- ja sosiaalipalveluita.

Pihlajalinnan ja Mehiläisen viimeisimmän tilikauden luvuilla laskettuna uuden yhtiön liikevoitto olisi noin 80 miljoonaa euroa. Tilikauden voitto olisi puolestaan noin 34, 4 miljoonaa euroa eli noin 2,5 prosenttia liikevaihdosta.

Vielä ei ole päätetty, katoaako Pihlajalinna -brändi kaupan toteutuessa ja toimiiko uusi yhtiö pelkästään Mehiläisen nimellä. Vuoden 2018 luvuilla arvioituna uuden yhtiön työntekijämäärä olisi yhdistymisen jälkeen 12 178 työntekijää.

– Olisimme yhteenlaskettuna suurimpia ellei jopa suurin kotimainen työnantaja, kun yhtiöt yhdistyvät, sanoi tiedotustilaisuudessa Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää.

Tilaisuudessa esiteltyjen tunnuslukujen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaispalvelutuotannon arvo Suomessa oli vuonna 2019 arviolta 19,7 miljardia niissä palveluissa, joita joko Mehiläinen tai Pihlajalinna tuottavat.

– Koko Suomen sosiaali- ja terveyspalveluista uuden yhtiön osuus olisi noin 7,1 prosenttia.

– Yksityisestä sote-tuotannosta Mehiläisen ja Pihlajalinnan osuus olisi noin 23 prosenttia, Järvenpää kertoi.

Tiedotustilaisuudessa käytiin läpi myös mahdollisia henkilöstövaikutuksia.

– Henkilöstövaikutuksista ei tässä vaiheessa ole arviota. Vasta siinä vaiheessa, kun kauppa pannaan täytäntöön, aletaan miettimään kahden yhtiön yhteensovittamista.

– En odottaisi hirvittävän isoja henkilöstövaikutuksia palveluyksiköissä. Päällekkäisyyttä on tosi vähän, Järvenpää totesi.

Pihlajalinnan perustaja ja yhtiön nykyinen hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén kuvasi tiedotustilaisuudessa hetkeä historialliseksi. Hän perusti Pihlajalinnan vuonna 2001.

– Olen todella ylpeä siitä, mitä yhtiö on saanut aikaa sosiaali- ja terveydenhuollon kentässä. Olemme tehneet ainutlaatuisia avauksia useallakin eri sektorilla ja haastaneet tätä toimialaa ja markkinaa, Wirén sanoi. Hänen mukaansa nyt muodostuu sote-alan yhtiö, jonka on aidosti mahdollista viedä suomalaista soteosaamista ulkomaille.