uimarannat: Si­ni­le­vä­kau­si on alkanut La­pis­sa­kin – ha­vain­to­ja etenkin Pe­rä­me­ren ran­ni­kol­ta

pääkirjoitus: Hy­vin­voin­ti­alueen pitää olla valmis puolen vuoden päästä – joh­ta­ja­va­lin­nat ovat työl­lis­tä­neet eikä ra­di­kaa­lei­hin muu­tok­siin tunnu olevan aikaa

Mätsäys on päivän sana

Tuunikahvilassa kohtaavat työttömät, alanvaihtajat, koulutettavat ja työntekijät.

Keminmaassa järjestetään torstaina tuunikahvila, jonka tarkoituksena on saada työnhakijat ja työnantajat kohtaamaan. Kahvilassa tutustutaan Keminmaassa perusteilla olevaan osuuskuntaan.

Yrittäjä Risto Kivilahdella Keminmaan Puurakenne Oy:stä on tarvetta rekrytoida kevään aikana kymmenen henkilöä yritykseen. Kivilahti tulee torstain tilaisuuteen puhumaan aiheesta, että miten esimerkiksi heille pääsee töihin.

Yrittäjäpuheenvuoron lisäksi illan aikana keskustellaan osuuskuntien mahdollisuuksista sekä erityisesti alueen rakennusalan ajankohtaisista koulutuksista ja koulutustarpeista.

Esillä myös muita ajankohtaisia koulutuksia.

Kaikkien puheenvuorojen taustalla on yksi, yhteinen punainen lanka: autetaan työntekijät ja työnantajat yhteen eri tapoja hyödyntäen.

- Olemme kartoittaneet alueen rakennusalan yrityksiä ja kartoitusten pohjalta voidaan todeta, että rakennusalalla tulee olemaan työvoimapula 3-5 vuoden sisällä. Lappia vastaa omalta osaltaan tähän haasteeseen ja on lähtenyt kehittämään rakennusalan koulutuksia. Tänä päivänä yrityksissä tarvitaan myös moniosaajia ja yrityksen tarpeista lähtevät henkilökunnan räätälöidyt koulutusratkaisut ovat yksi vastaus niihin, kertoo Lappian asiakkuusvastaava Meeri Linna. - Mätsääminen on se sana. Eli yhdessä yritämme saada yritysten tarpeet, opiskelijat ja työnhakijat kohtaamaan. Oppisopimus on yksi vaihtoehto, jota työnantajat voivat käyttää vaikkapa uuden työntekijän kouluttamiseen, Lappian projektikoordinaattori Satu-Maria Salmi kiteyttää oppimisen ja tekemisen teemaillan tavoitteet.

Keminmaassa on käynnissä kunnan ja työvoimahallinnon rahoittama projekti, joka kantaa nimeä EST eli Erityistilanteen Sosiaalinen Työllistymismalli. Projektissa luodaan Keminmaalle uusi toimintamalli työttömien ja pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi.

- Projektin yhtenä osana on perustaa Keminmaahan myös osuuskunta, jonka kautta työllistyminen olisi mahdollista. Nyt etsimme osuuskuntaan tekijöitä sekä työmahdollisuuksia alueen ihmisistä ja yrityksistä, projektipäällikkö Eija Leppäjärvi jatkaa.

Keminmaan EST-hanke on reilun vuoden aikana saanut työllistettyä palkkatuella 18 henkilöä.

- Tavoitteemme oli 20 palkkatukityöllistettyä kahden vuoden aikana, mutta nyt voidaan sanoa, että tarvetta erilaisille tekijöille on, Leppäjärvi pohtii.

Projektipäällikön mukaan uuden, mahdollisesti perustettavan osuuskunnan suunnittelu on jo hyvin pitkällä. Kuusi henkilöä on jo sitoutunut toimintaan mukaan.

- Osuuskunta on yksi työllistämismalli, missä eri alojen osaajat tekevät töitä niin sanotusti yrittäjinä ja tarjoavat omia palveluitaan. Silti he ovat oikeutettuja suhtautettuun päivärahaan. Idea perustuu synergiaetuihin. Myös kunta on sitoutunut ostamaan palveluita osuuskunnalta, kun se perustetaan, Leppäjärvi toteaa ja toivoo, että torstain tilaisuuteen tulisi mahdollisimman moni asiasta kiinnostunut.

Mikä?

TuuniKahvila

Oppimisen ja tekemisen teemailta on suunnattu kouluttautumisesta, osuuskuntatoiminnasta ja työllistymisestä kiinnostuneille nuorille aikuisille ja aikuisille.

Illan aikana puhuvat yrittäjä Risto Kivilahti, jolla on tarvetta työllistää henkilöitä rakennusalalle. Tiimivastaava Martti Mylly kertoo puualan koulutuksista ja erityisesti tulevan syksyn rakennusalan pilotti koulutuksesta. Osuuskunnan mahdollisuuksista puhuvat Minna Simoska ja Anne Tryyki. Lisäksi illan aikana varataan aikaa keskusteluille. Illan musiikista vastaa rap-artisti Talonpoika Lalli.

TuuniKahvila pidetään torstaina 23.2. kello 17.30 alkaen Keminmaan kunnanviraston kahvilassa.