Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mat­kai­lu­yrit­tä­jät aras­te­le­vat vas­tuul­li­suu­des­ta pu­hu­mis­ta - ”Mehän olemme vas­tuul­li­sia luon­nos­taan”

Vastuullisten tekojen esiin tuominen kiinnostaa nyt lappialaisia matkailuyrityksiä. Tämä huomattiin Muoniossa järjestetyssä seminaarissa, jossa käynnistettiin vastuullisen Lapin matkailun yhteistyö.

Hanna Huhtamäki esitteli Harrinivan koiratarhaa seminaariväelle. –Kaikki lähtee perushoidosta. Huonosti hoidetuilla koirilla ei tuoteta vastuullisia palveluja, hän totesi.
Hanna Huhtamäki esitteli Harrinivan koiratarhaa seminaariväelle. –Kaikki lähtee perushoidosta. Huonosti hoidetuilla koirilla ei tuoteta vastuullisia palveluja, hän totesi.
Kuva: Liisa Kuittinen

Puolentoista hehtaarin alueella on yli 400 koiraa, mutta haukkumista ei juuri kuulu.

­–Koiratarhatoiminta on alkanut täällä vuonna 1991. Tämä tarha on rakennettu vuonna 1994, kertoo Hanna Huhtamäki, muoniolaisen matkailuyrityksen Harriniva Oy:n koiratarhan vetäjä.

”Maailman haukutuimmaksi naiseksi” itseään tituleeraava Huhtamäki esittelee Harrinivan huskytarhaa joukolle vastuullisesta matkailusta kiinnostuneita lappilaisia matkailutoimijoita. He ovat saapuneet Muonioon kaksipäiväiseen seminaariin, jonka tarkoitus on ”tehdä historiaa” ja pyöräyttää käyntiin lappilainen vastuullisen matkailun yhteistyöverkosto.

Yhtenä vastuullisen matkailun teemana on eläinten hyvinvointi. Sitä varten Huhtamäki haluaa näyttää, miten Harrinivassa hoidetaan asiat.

­–Koira tuotantoeläimenä nostaa monilla ihmisillä karvat pystyyn, hän tietää.

–Monelle tulee mieleen, miten näin suuren koiramäärän hoito voi olla vastuullista. Kyllä se lähtee työntekijöistä.

Avoimesti esiin

Vastuullisen Lapin matkailun yhteistyöverkoston primus motor on Harrinivan toimitusjohtaja Niina Pietikäinen, joka havahtui miettimään vastuullisuuskysymyksiä vuonna 2015, kun häntä pyydettiin puhujaksi Lontooseen.

–Tajusin, että mehän olemme vastuullisia luonnostaan. Vastuullisuus liittyy meillä koko liiketoimintaan, hän sanoo.

Lappilaiset matkailuyritykset eivät ole perinteisesti pitäneet meteliä omasta vastuullisuudestaan. Pietikäisen mielestä nyt on aika nostaa kissa pöydälle ja alkaa viestiä siitä avoimesti.

–Kerromme, mitä jo teemme, hän sanoo.

Pietikäinen tietää, että moni matkailuyrittäjä arastelee omista vastuullisista teoista puhumista siksi, että silloin joutuu helposti silmätikuksi. Hän itse on päättänyt nyt astua rohkeasti esiin.

–Jonkun on pakko olla ensimmäinen, joka sanoo, että teemme tällaista.

Yliopistonlehtori José-Carlos García-Rosell, toimitusjohtaja Niina Pietikäinen ja yliopistonlehtori Minni Haanpää luotsaavat eteenpäin uutta vastuullisen Lapin matkailun verkostoa.
Yliopistonlehtori José-Carlos García-Rosell, toimitusjohtaja Niina Pietikäinen ja yliopistonlehtori Minni Haanpää luotsaavat eteenpäin uutta vastuullisen Lapin matkailun verkostoa.
Kuva: Liisa Kuittinen

Kiinnostus yllätti

Syyskuun toisella viikolla Muoniossa järjestettyyn vastuullisen Lapin matkailun seminaariin osallistui viitisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta toimijaa. Niina Pietikäinen oli yllättynyt kiinnostuksen määrästä.

–Ajattelin, että meitä olisi ehkä kymmenen.

Mukana verkoston perustamisessa on Lapin yliopiston matkailututkimuksen oppiaine. Yliopistonlehtori José-Carlos García-Rosellin mukaan Muonion seminaarin ideana oli avata keskustelu vastuullisesta matkailusta.

–Nykyajan matkailija on kiinnostunut vastuullisuudesta, oli hänen viestinsä seminaariväelle.

Seminaarissa puhuttiin paljon kestävästä matkailusta ja matkailun hallitusta kasvusta. Yliopistonlehtori Minni Haanpään mukaan hallittu kasvu on teema, joka on noussut viime aikoina esiin monesta suunnasta. Siitä ovat kiinnostuneet myös paikalliset asukkaat.

Pelkona on, että hallitsematon kasvu johtaa liikaturismiin ja tuo Lappiin ei-vastuullista matkailutoimintaa. Tämä rapauttaisi Lapin matkailun mainetta ja vähitellen koko matkailualaa.

–Jo nyt esimerkiksi Rovaniemellä näkee hyvin erilaisia toimijoita, Haanpää totesi seminaarissa.

José-Carlos García-Rosellin mukaan suurin osa lappilaisista matkailuyrityksistä toimii jo nyt vastuullisesti. Varaa kielteiseen julkisuuteen ei kuitenkaan ole.

–Jos on yksi, joka ei toimi vastuullisesti, se vaikuttaa kaikkiin.

Niina Pietikäisen mukaan kestävä, vastuullinen matkailu on kaikkien etu. Jos esimerkiksi ympäristöstä ei pidetä huolta, ei ole myöskään luontomatkailua.

–Onhan meillä tässä oma lehmä ojassa. Mitä vastuullisemmin koko Lappi toimii, sitä suurempi etu se meille on.