Sotaharjoitus: Yksi Eu­roo­pan suu­rim­mis­ta il­ma­so­ta­har­joi­tuk­sis­ta näkyy ja kuuluu Lapin tai­vaal­la

Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Hallitusneuvottelut: Vääntö so­tes­ta, leik­kauk­sis­ta ja työl­li­syy­des­tä jatkuu Orpon mukaan ilman syviä haavoja

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Marokko juhli his­to­rial­lis­ta vä­li­erä­paik­kaa – Por­tu­ga­lin MM-urak­ka päättyi

Youssef En-Nesyrin maali riitti Marokolle voittoon Qatarin MM-turnauksen puolivälierissä.

al-Thumama/Helsinki
Näin korkealla oli Marokon Youssef En-Nesyri puskiessaan voittomaalin Portugalin verkkoon.
Näin korkealla oli Marokon Youssef En-Nesyri puskiessaan voittomaalin Portugalin verkkoon.
Kuva: Friedemann Vogel

Marokko teki jalkapallon MM-lopputurnausten historiaa etenemällä kautta aikain ensimmäisenä Afrikan maana välieriin. Välieräpaikka irtosi, kun Marokko voitti puolivälierissä Portugalin 1–0. Al-Thumamassa pelatun ottelun ainoan osuman teki Youssef En-Nesyri.

Marokko kohtaa Qatarin MM-turnauksen välierissä Ranskan tai Englannin, jotka pelaavat oman puolivälieränsä myöhemmin lauantaina. Marokko oli yltänyt ennen Qatarin MM-turnausta parhaimmillaan neljännesvälieriin.

Portugali piti vastustajaansa selvästi enemmän palloa ja pyöritti peliä, mutta kertaakaan se ei saanut pelivälinettä Marokon maaliin.

Ottelun 42. minuutilla En-Nesyri pomppasi korkealle ja pukkasi pallon komeasti verkon perukoille. Portugalin maalivahti Diogo Costa saa ottaa osumasta osan nimiinsä, sillä hänen vastaantulonsa oli keskityspallossa heikko.

Marokko puolusti tiiviisti

Marokko on osoittanut Qatarin MM-kisoissa kerta toisensa jälkeen puolustuksensa pitävyyden ja vaarallisuutensa vastaiskuissa. Niin se teki myös Portugalia vastaan.

Suosikkina otteluun lähtenyt Portugali pyrki pelaamaan avauspuoliajalla palloa puolustuksen selustaan, mutta tuloksetta. Muutaman hyvän maalipaikan Portugali avausjaksolla sai.

Marokon maalivahti Yassine "Bono" Bounou torjui Joao Felixin pukkauksen viidennellä minuutilla. Runsaan puolen tunnin kohdalla Felixin laukaus otti Marokon pelaajasta kimmokkeen, ja pallo painui maalin katolle. Puoliajan lopussa Portugalin Bruno Fernandes laukoi pallon Marokon maalin ylärimaan.

Toisella puoliajalla Portugali pyrki pitämään yllä kovaa vauhtia ja painoi pelin lähes täysin Marokon kenttäpuoliskolle. Sitkeästi taistellut ja toisen puoliajan edetessä ryhmityksensä viiden puolustuslinjaan muuttanut Marokko kuitenkin kesti hyvin.

Toisella puoliajalla Fernandes laukoi pallon hieman maalin yli ja Bono torjui Felixin kierteisen laukauksen hienosti.

Portugalin supertähti Cristiano Ronaldo aloitti ottelun vaihdossa, mutta tuli 51. minuutilla kentälle. Lisäajan alussa Ronaldo laukoi, mutta Bono torjui. Ronaldolle kamppailu oli uran 196. miesten maajoukkueessa. Hän sivuaa Kuwaitin Bader al-Mutawan ennätystä miesten maaottelutilaston ykkösenä.

Lisäajalla riitti tapahtumia. Marokon Walid Cheddira lensi toisella keltaisella kortilla suihkuun lisäajalla. Aivan ottelun lopussa Marokon Zakaria Aboukhlal tuhri läpiajon ja Portugalin Pepe pukkasi pallon maalin ohi.

Marokko pelannut huikean MM-turnauksen

Marokon suorituksen arvoa nostaa entisestään, että tärkeät puolustajat Nayef Aguerd ja Noussair Mazraoui olivat ottelusta sivussa loukkaantumisten takia. Romain Saiss puolestaan loukkaantui Portugali-kamppailussa.

Marokon esitys Qatarin MM-kisoissa on ollut loistava, sillä joukkue voitti alkulohkonsa ja pudotti neljännesvälierissä Espanjan. Marokolle on tehty koko turnauksessa vain yksi osuma, ja sekin oli Marokon pelaajan oma maali.

Perjantaina välieräpaikkansa lunastivat Argentiina ja Kroatia.

Qatar, al-Thumama/al-Bait:

Miesten MM-lopputurnaus, puolivälieriä:

Marokko–Portugali 1–0 (1–0)

42. Youssef En-Nesyri 1–0. Ulosajo: 90. Walid Cheddira (Marokko).

Marokko kohtaa ensi keskiviikkona välierissä Englannin tai Ranskan.