Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Marokko ilakoi his­to­rial­lis­ta vä­lie­rä­paik­kaa: "Meidän täytyi kir­joit­taa his­to­riaa Af­ri­kal­le" – Cris­tia­no Ronaldo murtui kyy­ne­liin mat­kal­la pu­ku­kop­piin

al-Thumama/Helsinki
Marokko juhli railakkaasti MM-välieräpaikkaa.
Marokko juhli railakkaasti MM-välieräpaikkaa.
Kuva: Georgi Licovski

Marokko teki lauantaina jalkapallon MM-lopputurnausten historiaa etenemällä kautta aikain ensimmäisenä Afrikan maana välieriin. Välieräpaikka irtosi, kun Marokko voitti puolivälierissä Portugalin 1–0. Al-Thumamassa pelatun ottelun ainoan osuman teki Youssef En-Nesyri.

Marokko oli yltänyt aiemmissa MM-lopputurnauksissa parhaimmillaan neljännesvälieriin.

Ottelun 42. minuutilla En-Nesyri pomppasi korkealle ja pukkasi pallon komeasti verkon perukoille. Portugalin maalivahti Diogo Costa saa ottaa osumasta osan nimiinsä, sillä hänen vastaantulonsa oli keskityspallossa heikko.

Marokon puolustus kesti

Marokko on osoittanut Qatarin miesten MM-kisoissa kerta toisensa jälkeen puolustuksensa pitävyyden ja vaarallisuutensa vastaiskuissa. Niin se teki myös Portugalia vastaan.

Portugali piti vastustajaansa selvästi enemmän palloa ja pyöritti peliä, mutta kertaakaan se ei saanut pelivälinettä Marokon maaliin. Toisella puoliajalla Portugali painoi pelin syvälle Marokon puolustuspäähän, mutta vahvasti puolustanut vastustaja kesti.

Portugali sai ottelussa muutaman hyvän tekopaikan, mutta vedot menivät yli tai Marokon mainiosti pelannut maalivahti Yassine "Bono" Bounou torjui. Aivan ottelun lopussa Marokon Zakaria Aboukhlal tuhri läpiajon.

Marokon suorituksen arvoa nostaa entisestään, että tärkeät puolustajat Nayef Aguerd ja Noussair Mazraoui olivat ottelusta sivussa loukkaantumisten takia. Romain Saiss puolestaan loukkaantui Portugali-kamppailussa.

– Vastassamme oli todella hyvä Portugalin joukkue. Sanoin pelaajilleni ennen ottelua, että meidän täytyy kirjoittaa historiaa Afrikalle. Olen todella, todella iloinen, Marokon päävalmentaja Walid Regragui sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Marokon esitys Qatarin MM-kisoissa on ollut loistava, sillä joukkue voitti alkulohkonsa ja pudotti neljännesvälierissä Espanjan. Marokolle on tehty koko turnauksessa vain yksi osuma, ja sekin oli Marokon pelaajan oma maali.

Vaihdosta kentälle päässyt Cristiano Ronaldo paineli pukukoppiin kyyneleet silmissä.
Vaihdosta kentälle päässyt Cristiano Ronaldo paineli pukukoppiin kyyneleet silmissä.
Kuva: Abedin Taherkenareh

Ronaldo sivusi ennätystä

Portugalin supertähti Cristiano Ronaldo aloitti ottelun vaihdossa ja tuli 51. minuutilla kentälle. Ronaldolle kamppailu oli uran 196. miesten maajoukkueessa. Hän sivuaa Kuwaitin Bader al-Mutawan ennätystä miesten maaottelutilaston ykkösenä.

Ottelun jälkeen kapteeni Ronaldo murtui kyyneliin ja suuntasi nopeasti pukukoppiin. Ronaldo on 37-vuotias, joten ottelu oli hänelle luultavasti uran viimeinen MM-lopputurnauspeli.

– Jos ottaa kaksi järkyttyneintä henkilöä, he ovat luultavasti Cristiano Ronaldo ja minä, Portugalin päävalmentaja Fernando Santos luonnehti ottelun jälkeen joukkueensa tunnelmia.

Marokko kohtaa ensi keskiviikkona välierissä Ranskan tai Englannin, jotka pelasivat puolivälieränsä lauantaina illalla. Perjantaina välieräpaikkansa lunastivat Argentiina ja Kroatia.