tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Marko Anttila ve­nyt­tää pää­te­ase­maa kauem­mas – rat­kai­su­pe­lien eri­kois­mies on valmis, kun MM-puo­li­vä­li­eräs­sä vastaan luis­te­lee Kanada

Tampere
Marko Anttila (oik.) on ratkaisupelien erikoismies. Kuvassa myös Hannes Björninen.
Marko Anttila (oik.) on ratkaisupelien erikoismies. Kuvassa myös Hannes Björninen.
Kuva: KIMMO BRANDT

Neljä puolivälierää ja neljä voittoa niistä on Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajan Jukka Jalosen saldo arvokilpailuissa hänen nykyisen päävalmentajajaksonsa aikana.

Kun otetaan mukaan Jalosen ensimmäinen päävalmentajajakso, Leijonat on voittanut kahdeksan kymmenestä puolivälierästä.

Välillä mitalipeleihin pääsemiseen on vaadittu poikkeuksellista venymistä. Sitä joukkue saattaa tarvita myös torstaina, jolloin Tampereella pelattavassa MM-kilpailujen puolivälierässä on vastassa Kanada.

– Vastustajaa ei ole skoutattu tarkemmin tai pidetty palaveria, mutta normaali Kanada sieltä tulee. Aktiivinen joukkue. Kamppailuvoiman pitää olla tapissa, ja pitää pelata hyvin viisikkona, kapteeni Marko Anttila tuumi keskiviikon jääharjoituksien jälkeen.

Anttila debytoi MM-kilpailuissa 2013, jolloin Jalosen ensimmäinen päävalmentajajakso päättyi. Tuolloinkin puolivälierä hoitui, vaikkakin niukasti.

"Mörkö-Marko ainakin vastaa huutoon"

Anttila on kunnostautunut tärkeiden maalien miehenä Jalosen toisen päävalmentajajakson aikana. Maaleja on syntynyt myös puolivälierissä.

Neljä vuotta sitten Anttila tasoitti Ruotsia vastaan ja venytti MM-puolivälierän jatkoajalle. Sakari Manninen ratkaisi 5–4-voiton. Vuosi sitten Slovakia johti MM-puolivälierää 2–0, mutta Leijonat kampesi Anttilan maaleilla tasoihin ja voitti lopulta 4–2.

Mukana on paljon samoja pelaajia. Kuinka paljon tuollaisesta kokemuksesta voi ammentaa?

– Tiedämme, että Mörkö-Marko ainakin vastaa huutoon, Suomen NHL-apu Joel Armia virnisti.

Kaukalosta poistui haastattelualueen läpi hyväntuulisia leijonia. Takana oli tiistai-illan 7–1-voitto Tanskasta.

– Kevyehkö treeni, kuonat liikkeelle, ja ladataan huomiselle, olympialaistenkin puolivälierässä maalin makuun päässyt Anttila paalutti.

– Hyvä huumori on ollut koko ajan. Sitä yritetään jatkaa. Onnistumisia tuli laajalla rintamalla Tanskaa vastaan tehopisteidenkin valossa, joten se auttaa tulevassa.

Sukupolvet vaihtuvat

Suomi ja Kanada voittivat alkusarjassa molemmat viisi ottelua ja hävisivät kaksi. Suomen maaliero oli 28–15 ja Kanadan 25–11. Kanada oli Riiassa pelatussa alkusarjassa toinen ja Suomi Tampereella kolmas.

Ylivoimapelissä molemmilla on petrattavaa. Suomi on ylivoimatilastossa seitsemäntenä ja Kanada vasta kymmenentenä. Alivoimalla Suomi on ollut toiseksi ja Kanada kolmanneksi paras, joten erikoistilanteet ovat myös sujuneet, kun kaukalossa ei ole ollut liian monta kokkia.

Anttila raataa tärkeitä minuutteja alivoimalla ja on kohdannut Kanadan kolmessa peräkkäisessä MM-loppuottelussa. Nikkarit ovat vastassa nyt toivottua aiemmin, mutta Leijonien suoritusvarmuus on ollut viime vuosina erinomainen.

Jalosen komennossa Suomi on hävinnyt arvokilpailujen puolivälierän viimeksi 2010 MM-kilpailuissa. Tuon jälkeen kiekkoilijasukupolvi on vaihtunut. Kolmetoista vuotta sitten MM-joukkueessa pelasi Sami Kapanen, nyt hänen poikansa Kasperi.

Anttila täyttää lauantaina 38 vuotta ja on nykyisen joukkueen ikänestori. Hän haluaisi juhlistaa syntymäpäiväänsä MM-välierässä, mutta Kanada on este, jonka yli Leijonien on ensin kiivettävä.

Uteluita maajoukkueuran päättymisestä on riittänyt, mutta kapteeni pyrkii siihen, ettei ainakaan torstain ottelu jäisi viimeiseksi.

– Pannaan kaikki peliin ja katsotaan, milloin viimeinen peli on. Turnauksen aikana en ole asiaa miettinyt. Katsotaan viimeisen pelin jälkeen.