Tulipalo: Ke­min­maan tu­li­pa­los­sa kuoli kaksi hen­ki­löä – poliisi ei epäile rikosta

Marit Björ­ge­nil­le 16:s MM-kul­ta - suo­ma­lai­set pulassa kelin ja ka­lus­ton kanssa

Norjan Marit Björgen on suksimassa Lahden MM-kisojen hiihtokuningattareksi. Hän oli naisten 10 kilometrin perinteisen kisassa ylivoimainen ja nappasi kisojen toisen maailmanmestaruutensa. Se oli 36-vuotiaalle jo uran 16:s.

Ruotsin Charlotte Kalla aloitti kovaa, mutta maalissa kello näytti tylyjä lukuja - MM-hopeasta huolimatta. Björgen kiskoi peräti 41 sekunnin eron. Pronssikin meni Norjaan Astrid Uhrenholdt Jacobsenille, joka oli päivän yllättäjä.

– Olin hermostunut ennen kisaa, mutta sukseni toimivat loistavasti. Varsinkin toisella kierroksella pystyin vielä hyökkäämää lisää, Björgen kertoi.

Suomalaisten mitalihaaveet karisivat varsin nopeasti. Krista Pärmäkosken lento muuttui tahmeaksi menoksi ja hän oli lopulta kisan toiseksi paras suomalainen. Kerttu Niskanen kiristi ruuvia loppua kohden ja sijoittui parhaana suomalaisena kuudenneksi (ero kärkeen 1.23, pronssiin 28). Pärmäkosken sijoitus oli 7:s.

– Eihän tämä sitä ollut mitä viime kesänä ja syksynä mietin. Kesän kunto ei ole tullut tällä kaudella esiin. Keväällä avataan harjoituspäiväkirja ja katsotaan mitä hemmettiä tein väärin, Niskanen paalutti.

– Pettynyt olen. Päivän tulos oli tällainen. Onhan tässä startteja vielä edessä, totesi Krista Pärmäkoski.

- Osittain tämän päivän tulos oli myös suksesta kiinni. Otin matalamman suksen. Oli vähän hätäistä tekemistä eikä tekniikka pysynyt kasassa.

Laura Mononen 14:s ja Anne Kyllönen romahti sijalle 38. Viime mainittu murehti maalissa liisterikeliä, johon hänen suksikalustosta ei löydy toimivaa paria.

Kerttu Niskanen oli parhaana suomalaisena kuudes.
Kerttu Niskanen oli parhaana suomalaisena kuudes.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Jylhä: ”Haasteita oli kelin kanssa”

Päävalmentaja Reijo Jylhä kertasi kisan jälkeen suomalaisten jääneen tasaisesti kärjelle.

– Haasteita oli kelin kanssa. Nyt ei ollut ihan sataprosenttinen päivän kaluston ja huollonkaan osalta, Jylhä myönsi.

Torstain naisten viestikuviot olivat Jylhälle jo selvät, mutta: – Porukka pystytään helposti rakentamaan, mutta en halua sanoa nimiä ennen kuin olen jutellut naisten kanssa.

Naiset, 10 km (p): 1) Marit Björgen Norja 25.24,9, 2) Charlotte Kalla Ruotsi jäljessä 41 sekuntia, 3) Astrid Uhrenholdt Jacobsen Norja –55,5, 4) Heidi Weng Norja –1.13,8, 5) Anna Haag Ruotsi –1.22,7, 6) Kerttu Niskanen Suomi –1.23,7, 7) Krista Pärmäkoski Suomi –1.31,4, 8) Ingvild Flugstad Östberg Norja ja Justyna Kowalczyk Puola –1.34,5, 10) Stefanie Böhler Saksa –1.35,8, ...14) Laura Mononen Suomi –1.44,7, ...38) Anne Kyllönen Suomi –3.15,4.

Naisten seuraava kilpailu: 2. 3. viesti 4x5 km.