Metsästys: Mies kuoli met­säs­tys­on­net­to­muu­des­sa Pu­das­jär­vel­lä – hau­li­kon laukaus osui va­hin­gos­sa met­säs­tys­ka­ve­riin

tähtijuttu: Kor­ko­jen nousu ra­sit­taa ta­lo­yh­tiöi­tä Ro­va­nie­mel­lä – ra­hoi­tus­vas­ti­ke voi kak­sin­ker­tais­tua

pääkirjoitus: Ra­ja­var­tio­lai­tos eh­dot­taa Venäjän vas­tai­sel­le rajalle entistä pa­rem­pia esteitä poik­keus­ti­lan­teen varalle – aidan ra­ken­nus­työt on aloi­tet­ta­va heti

Mä­ki­mie­het si­joit­tui­vat Pla­ni­can jouk­kue­kil­vas­sa seit­se­män­nek­si

Planica
Slovenian nelikko tuuletteli voittoa kotikisassaan.
Slovenian nelikko tuuletteli voittoa kotikisassaan.
Kuva: ANTONIO BAT

Suomi pudotti Sveitsin kahdeksanneksi mäkihypyn maailmancupin kilpailussa Planicassa. Suomi sijoittui HS240-lentomäessä järjestetyssä kilpailussa seitsemänneksi joukkueella Antti Aalto, Eetu Nousiainen, Kalle Heikkinen, Niko Kytösaho.

Suomalaisista parhaiten onnistuivat Kytösaho ja olympialaisten jälkeen vetreään hyppyvireeseen piristynyt Nousiainen. Kytösaho ponnisti 213 ja 223 metrin hypyt. Nousiainen pääsi 213 ja 220 metriin.

Aalto pääsi lentomäessä 178,5 ja 214,5 metriin. Heikkinen hyppäsi ensimmäisellä kierroksella 170 metriin ja myötätuulessa 158 metriin toisella kierroksella.

Slovenia voitti kilpailun ennen Norjaa ja Itävaltaa.

Norjan Halvor Egner Granerud liiteli molempien hyppykierrosten pisimmät ilmalennot. Hänen hyppynsä kantoivat 244 ja 242 metriä.

Ennakkolaskelmissa Suomen joukkue taisteli sijoituksista Sveitsiä vastaan. Finaalikierroksen hyvät hypyt miellyttivät myös päävalmentaja Janne Väätäisen mieltä.

– Kiva oli päättää joukkuemäki niin, että eilisen pettymyksen jälkeen kaikki pääsivät päättämään hyvillä suorituksilla kansainvälistä kisakautta, tiivisti Väätäinen ja nosti Aallon, Nousiaisen ja Kytösahon lisäksi Kalle Heikkiselle kertyneen kansainvälisen kokemuksen kahden lentomäkiviikonlopun osalta.

Eetu Nousiaisen loppukausi oli kokonaisuudessaan onnistunut.

– Kyllä äkkiä se kauden loppu sitten tuli. Tämä loppukausi on ollut niin huikeeta ja tunteiden täyteistä ilotulitusta, en olisi voinut uskoa alkukauden jälkeen, iloitsi Nousiainen tiedotteessa-

Perjantaisen henkilökohtaisen pettymyksen jälkeen Nousiainen sai tilanteen nollattua.

– Tänään sai höyryt nollattua ja pystyi nauttimaan hyppäämisestä. Oli kyllä 220-metriseen mukavaa lopettaa kausi ja lähteä melkein lomalle. Vielä kuitenkin hypätään Rovaniemen SM-kisat, iloitsi Nousiainen.

Kalle Heikkinen nousi maailmancupkisoihin loppukaudeksi Salpausselän kisojen jälkeen. Nousujohteisuus ja lentomäkihyppääminen olivat Heikkiselle mieleen.

– Loppukausi oli nousujohteinen, mutta vielä oli lentomäkihyppääminen vaikeantuntuista, kun Kuopiossa ei oikein päässyt Vikersundin jälkeen treenaamaan ja Planicassakin peruttiin viralliset harjoitukset, tiivisti fiiliksiään Heikkinen, ja kommentoi vielä hyppäämisen olleen hienoa isosta mäestä isolle yleisölle.

Maailmancupissa Eetu Nousiainen oli paras suomalainen, sijoittuen sijalle 40. Nousiainen kipusi neljästi maailmancupin pisteille hypäten uran parhaan sijoituksen kahdeksannen sijan Oberstdorfin lentomäessä. Niko Kytösaho hyppäsi pisteille kuudesti, kun kauden parhaaksi sijoitukseksi jäi Nizhny Tagilin 18. sija. Kokonaismaailmancupin sijoitus oli 50:s.

Rohkeat peliliikkeet ja kevään positiivinen rumba nousevat kauden highlighteiksi

Mäkimaajoukkueen kauden alku oli vaikea. Yksittäisten urheilijoiden rohkeat peliliikkeet jo ennen kauden alkua ja sen edetessä nousevat päävalmentaja Janne Väätäisen mielessä kauden kohokohdiksi.

– Antti Aallolla oli pokkaa viheltää peli poikki Rukan kisojen jälkeen ja keskittyä harjoittelemiseen tähtäimenään ainoastaan olympialaiset, avasi Väätäinen.

– Toiseksi jäi hyvin mieleen Lahden joukkuemäki, sen jälkeen tuli tunne, että joku lähti rullaamaan parempaan suuntaan. Sieltä löytyi myös vapautuneisuus, jatkoi Väätäinen ja nimesi vielä kolmannen highlightin:

– Koko kevätrumba, on ollut paljon pojilla hyviä suorituksia ja tottakai tuloksellisesti Eetun top10-joukkoon hyppääminen Oberissa, jatkoi Väätäinen nostaen myös esille Nousiaisen hyvän kotiharjoittelun oman valmentajansa Kimmo Savolaisen kanssa.

Mäkihyppääjien kausi jatkuu vielä viikon kuluuttua Suomen mestaruus -kilpailuissa Rovaniemellä, kun Ounasvaaran Talvikisat kokoavat niin maastohiihdon, yhdistetyn kuin mäkihypyn Suomen parhaat taistelemaan mestaruuksista 1.-3. huhtikuuta.

Planica, Slovenia:

Miesten maailmancupin 5/5 joukkuekilpailu:

HS240: 1) Slovenia 1 601,1 pistettä (Ziga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc, Anze Lanisek), 2) Norja –24,2 pistettä jäljessä (Marius Lindvik, Bendik Jakobsen Heggli, Johann Andre Forfang, Halvor Egner Granerud), 3) Itävalta –56,9 (Michael Hayböck, Daniel Tshofenig, Manuel Fettner, Stefan Kraft), 4) Puola 78,9 (Piotz Zyla, Dawid Kubacki, Jakub Wolny, Kamil Stoch), 5) Saksa 175,3, 6) Japani –245,8, 7) Suomi –341,6 (Antti Aalto 178,5–214,5 metriä, Eetu Nousiainen 213–220, Kalle Heikkinen 170–158, Niko Kytösaho 213–223), 8) Sveitsi –403,0.

Planican minikiertueen tilanne: 1) Zajc 1 095,3 pistettä, 2) Peter Prevc 1 086,5, 3) Kraft 1 079,6,...21) Kytösaho 739,6, 23) Nousiainen 720,9, 37) Aalto 487,9, 46) Heikkinen 349,8.

Maiden cuppisteet 35/36 kilpailun jälkeen: 1) Itävalta 5 694, 2) Slovenia 5 500, 3) Saksa 5 339, 4) Norja 5 222,...9) Suomi 447.

Maailmancupin viimeinen kilpailu hypätään sunnuntaina Planicassa.