kolumni: Kan­nat­taa­ko päih­teis­tä kertoa lää­kä­ril­le?

pääkirjoitus: Saa­me­lais­pa­lis­kun­tien enem­mis­tön lähtö Pa­lis­kun­tain yh­dis­tyk­ses­tä on kova isku po­rol­lis­ten edun­val­vo­jal­le – mitä läh­ti­jät vies­ti­vät teol­laan?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mah­dol­li­nen jät­ti­teh­das näkyy jo Kemin asun­to­mark­ki­noil­la – si­joit­ta­jat ovat jo os­ta­neet edul­li­sia Män­ty­län ja Mart­ta­lan asun­to­ja

OP Koti Kemin kiinteistönvälittäjä Ville Karvonen sanoo, että keskustan yksiöiden lisäksi Mäntylän (kuvassa) ja Marttalan kerrostaloasunnot ovat nyt kysyttyjä sijoituskohteita.
-
Kuva: Jussi Saarela

Metsä Groupin mahdollinen biotuotetehdas näkyy jo Kemin asuntomarkkinoilla. Asuntosijoittajat ovat alkaneet hankkia Pajusaaren tehdasalueen ja kaupungin keskustan alueen välissä sijaitsevilta Mäntylän ja Marttalan asuinalueilta edullisia, pieniä kerrostaloasuntoja. Asuntojen hankkiminen näiltä alueilta on ollut vielä hillittyä, mutta se johtuu selvästi mahdollisesta tehtaasta.

Keskustan pienet kerrostaloasunnot ovat edelleen kuitenkin suosituimpia sijoituskohteita. Tyhjiä asuntoja Kemissä on paljon.

Sijoitusasunnon hankkimisesta tehtaan mahdollisen tulemisen vuoksi ovat OP Koti Kemin kiinteistönvälittäjän Ville Karvosen mukaan kiinnostuneita sekä paikalliset että ulkopaikkakuntalaiset sijoittajat hänen saamiensa yhteydenottojen perusteella.

– Potentiaalia on ainakin kovasti, mutta vielä ei isoa liikehdintää ole ollut kuitenkaan, hän kertoo.

Karvosen mukaan kysytyimpiä sijoitusasuntoja ovat keskustan yksiöt, mutta myös Mäntylän ja Marttalan asuinalueiden kerrostaloasunnot ovat nyt suosittuja.

Vuokra-asuntojen välittämisessä yrityksien suuntaan tehdashanke ei vielä Karvosen mukaan näy.

Keskustan yksiöt ovat edelleen kaikkein suosituimpia sijoituskohteita Kemissä.
Keskustan yksiöt ovat edelleen kaikkein suosituimpia sijoituskohteita Kemissä.
Kuva: Jussi Saarela

SKV:n Kemin toimiston kiinteistönvälittäjän Raimo Pohjasen mukaan tehdashanke ei suoranaisesti näy vielä asuntokaupassa, mutta pientä ennakointia hän on havainnut. Ensimmäisiä hankkeeseen liittyviä asuntosijoituskauppoja hän on jo tehnyt keskustan lisäksi Mäntylästä ja Marttalasta. Sijoittajat ovat paikallisia ja ulkopaikkakuntalaisia yksityisiä ihmisiä ja yrityksiä.

– Edullisimpia asuntoja on myyty jo ja ulkopaikkakuntalaisilta on tullut niistä tiedusteluja esimerkiksi Oulun suunnalta mutta ei kovin paljon.

Vuokra-asuntojen kysynnässä näkyvät Pohjasen mukaan aina erilaiset hankkeet. Tällä hetkellä vuokra-asuntoja on esimerkiksi Outokummun Kemin kaivoksen syventämisen parissa työskentelevien käytössä.

Keskustassa vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat vaihtelevat 800–1 000 euron välissä ja kaupungin reuna-alueilla hinnat ovat noin puolet halvemmat.

Kiinteistömaailman Kemin ja Tornion yrittäjä Tanja Yliniva kertoo, että sijoittajat ovat kiinnostuneita Kemin pienistä asunnoista.

– Ei ole mitään mahdottomia tapahtunut, mutta selkeästi pieniä sijoittamiseen sopivia asuntoja on kysytty enemmän. Todennäköisesti niiden kysyntä parantuu ja todennäköisesti kauppojakin tulee paremmin.

Kalustettuja asuntoja ja projektimajoitusta yrityksille vuokraava Condo.fi:n toimitusjohtaja ja omistaja Janne Immonen kertoo, että Kemin hankkeen vuoksi asuntoja on alustavasti kyselty ja asuntoja on tarjottu vuokrattavaksi eteenpäin.

Kalustettuja asuntoja vuokraavalta Forenomilta eivät toimitusjohtaja Johannes Kankaan mukaan yritykset ole vielä kysyneet Kemistä majoitusta hankkeen vuoksi, mutta sijoittajat ovat tarjonneet asuntoja välitettävästi selvästi enemmän kuin aikaisemmin.

Metsä Group ilmoitti ennen vappua käynnistävänsä biotuotetehtaan suunnittelun. Mahdollista investointipäätöstä 1,5 miljardin euron hankkeesta pitää odottaa ainakin ensi vuoden kesään.