Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

"Maail­man paras kes­ki­kent­tä" ja tur­nauk­sen "Rocky Balboa" haas­ta­vat jal­ka­pal­lo­jä­tit Qatarin MM-vä­lie­ris­sä

Doha/Helsinki
Marokon Achraf Hakimin (2) on Ranskan tähtipelaajan Kylian Mbappen mielestä maailman paras oikealaitapuolustaja. Välierissä toisistaan mittaa ottavat miehet ovat seurakavereita PSG:ssä.
Marokon Achraf Hakimin (2) on Ranskan tähtipelaajan Kylian Mbappen mielestä maailman paras oikealaitapuolustaja. Välierissä toisistaan mittaa ottavat miehet ovat seurakavereita PSG:ssä.
Kuva: Georgi Licovski

Neljästä jäljellä olevasta joukkueesta kaksi ei ole hävinnyt peliäkään jalkapallon miesten MM-turnauksessa Qatarissa.

Kyseessä ovat Marokko ja Kroatia, mutta siitä huolimatta ne lähtevät välieriinsä monissa papereissa altavastaajina.

Kroatia kohtaa tiistaina Lusailissa Argentiinan ja Marokko keskiviikkona al-Khorissa Ranskan. Argentiina on hallitseva Etelä-Amerikan mestari ja Ranska edellisen MM-turnauksen voittaja.

Marokon ja Kroatian menestys on perustunut etenkin vahvaan puolustuspelaamiseen. Marokolle on tehty turnauksessa vain yksi maali, ja sekin oli Marokon pelaajan oma osuma.

Kroatia on osoittanut edellisen MM-turnauksen tapaan lujuutensa rangaistuspotkukilpailuissa. Piskuinen Kroatia oli neljä vuotta sitten MM-hopealla, joten menestys ei ole kiertänyt maata.

Kroatia voi luottaa myös erittäin vahvaan keskikenttäänsä. Sen on nostanut esille myös Kroatian päävalmentaja Zlatko Dalic, joka on ylistänyt keskikentän kolmikkoaan Luka Modricia, Mateo Kovacicia ja Marcelo Brozovicia. Modric on jo 37-vuotias, mutta hän on edelleen Kroatialle elintärkeä pelaaja.

– Olen sanonut useasti, että Kroatialla on maailman paras keskikenttä, Dalic suitsutti omiaan perjantain puolivälierän jälkeen uutistoimisto AFP:n mukaan.

Helppoa reittiä Marokko ja Kroatia eivät ole edenneet neljän parhaan joukkoon. Ne pelasivat samassa alkulohkossa yhdessä Belgian ja Kanadan kanssa. Belgia suuntasi turnaukseen yhtenä menestyjäehdokkaista, mutta oli lopulta pettymys.

Pudotuspeleissä Kroatia on pudottanut rangaistuspotkukisaan edenneissä otteluissa Japanin ja mestarisuosikki Brasilian. Marokko voitti vahvat Espanjan ja Portugalin, joista ensimmäinen taipui rangaistuspotkukilpailussa.

Marokosta tuli samalla kautta aikain ensimmäinen MM-lopputurnauksissa välieriin edennyt Afrikan maa. Marokon päävalmentaja Walid Regragui vertasi loukkaantumisista kärsinyttä joukkuettaan nyrkkeilyelokuvaklassikko Rockyn päähahmoon Rocky Balboaan.

– Kun katsoo Rockya, haluaa tukea Rocky Balboaa hänen kovan työnsä ja sitoutumisensa takia. Uskon, että olemme tämän MM-turnauksen Rocky Balboa, Regragui sanoi.

Marokko ja Kroatia saattoivat samalla päättää kahden supertähden MM-uran. Portugalin Cristiano Ronaldoa, 37, ei luultavasti enää nähdä MM-kisoissa. Neymar, 30, puolestaan sanoi, ettei ole varma, jatkaako enää Brasilian maajoukkueessa.

Välierissä nähdään myös seurajoukkuepelaajien kohtaamisia, sillä Argentiinan ja Ranskan tavoin Kroatian sekä Marokon pelaajat tienaavat elantonsa pääosin Euroopan suursarjoissa.

Esimerkiksi Ranskan tähtipelaaja Kylian Mbappe kohdannee Marokon tärkeimpiin pelaajiin kuuluvan Achraf Hakimin tiukassa taistelussa, sillä Mbappe tekee tuhojaan vasemmalla laidalla ja Hakimi on puolustuslinjassa oikealla. He edustavat seurajoukkuetasolla pariisilaista PSG:tä ja ovat hyviä ystäviä keskenään.

Mbappe tviittasi tammikuussa, että hänen mielestään Hakimi on maailman paras oikea laitapuolustaja.

Pelkästään saksalaisjätti Bayern Münchenin pelaajia on välieräjoukkueissa kuusi.

Poiminta

MM-ohjelma

VÄLIERÄT:

Tiistai 13.12. Kello 21 Kroatia-Argentiina (MTV3)

Keskiviikko 14.12. klo 21.00 Kello 21 Marokko-Ranska (Yle TV2)

Lauantai 17.12.

Kello 17 pronssiottelu (MTV3)

Sunnuntai 18.12.

Kello 17 loppuottelu (Yle TV2)