Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos: Lapin Kansan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Maail­mal­la enemmän maan si­säis­tä pak­ko­muut­toa kuin koskaan aiemmin

Konfliktit ja luonnonkatastrofit ajoivat viime vuonna joka sekunti jonkun jättämään kotinsa.

NRC:n pääsihteeri Jan Egelandin mukaan maailman haavoittuvaisimpien ihmisten suojelu konflikteilta ja katastrofeilta ei ole onnistunut.
NRC:n pääsihteeri Jan Egelandin mukaan maailman haavoittuvaisimpien ihmisten suojelu konflikteilta ja katastrofeilta ei ole onnistunut.
Kuva: Esteban Biba

Viime vuonna maailmalla oli enemmän maan sisäistä pakkomuuttoa kuin koskaan aiemmin, kertovat tarkkailujärjestöt. Vuonna 2020 maailmassa eli yhteensä 55 miljoonaa ihmistä, jotka olivat joutuneet pakon edessä jättämään kotinsa poistumatta kuitenkaan kotimaastaan.

Konfliktit ja luonnonkatastrofit ajoivat viime vuonna joka sekunti jonkun jättämään kotinsa.

Sisäisessä paossa elävien määrä on nyt yli kaksinkertainen niihin noin 26 miljoonaan verrattuna, jotka elävät pakolaisina oman maansa rajojen ulkopuolella.

Pakkomuuttoa tarkkailevan IDMC:n ja norjalaisen pakolaisjärjestö NRC:n yhteisen raportin mukaan maan sisäisten pakkomuuttajien määrä kasvoi viime vuonna noin 40,5 miljoonalla. Määrä on korkein kymmeneen vuoteen.

– On shokeeraavaa, että viime vuonna joka ikinen sekunti joku joutui pakenemaan kodistaan oman maansa sisällä, kertoi NRC:n pääsihteeri Jan Egeland tiedotteessa.

– Me emme onnistu suojelemaan maailman haavoittuvaisimpia ihmisiä konflikteilta ja katastrofeilta, hän jatkoi.

Koronapandemia vaikeuttanut tilannetta ja tilastointia

IDMC:n johtaja Alexandra Bilak kertoi uutistoimisto AFP:lle sekä kokonaismäärän että uusien maan sisäisten pakkomuuttajien määrän olleen epätavallisen korkealla, ja kuvaili kasvupiikkiä ennenkuulumattomaksi.

Sisäisessä paossa elävien määrä on nyt yli kaksinkertainen niihin noin 26 miljoonaan verrattuna, jotka elävät pakolaisina oman maansa rajojen ulkopuolella.

IDMC:n Bilakin mukaan erityisen huolestuttavaksi tiedon tekee se, että luvut ovat näin korkealla koronapandemian aikaan.

Hän huomautti, että liikkumisrajoitukset ovat rajoittaneet myös tietojen keruuta. Lisäksi yhä harvempi ihminen on hakeutunut hätäsuojiin tartunnan pelossa. Hän arvioikin todellisten lukumäärien olevan korkeampia kuin raportissa on kerrottu.

Samaan aikaan pandemia on vaikeuttanut kotinsa jättäneiden sosioekonomisia oloja. Bilak varoitti lukemien voivan nousta entisestään, kun maat menevät syvemmälle talouskriisiin.

Kolmasosa jätti kotinsa luonnonkatastrofien vuoksi

Raportin mukaan kolme neljäsosaa maan sisäisistä pakkomuuttajista joutui jättämään viime vuonna kotinsa luonnonkatastrofien vuoksi. Erityisesti pakkomuuttoa ovat lisänneet äärimmäiset sääilmiöt.

Voimakkaat hirmumyrskyt, monsuunisateet sekä tulvat iskivät suojattomille ja tiheään asutetuille alueille Aasiassa ja Tyynellä valtamerellä. Atlantilla hurrikaanikausi oli puolestaan tilastojen valossa ennätysaktiivinen.

Lisäksi pitkittyneet sadekaudet lisäsivät pakkomuuttoa Lähi-idässä ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Raportin mukaan kolme neljäsosaa maan sisäisistä pakkomuuttajista joutui jättämään viime vuonna kotinsa luonnonkatastrofien vuoksi.

Raportin mukaan lähes kymmenen miljoonaa ihmistä pakeni puolestaan viime vuonna kodeistaan oman maansa rajojen sisällä konfliktien ja väkivaltaisuuksien vuoksi.

Luonnonkatastrofien aiheuttama pakkomuutto on usein väliaikaista ja ihmiset palaavat tavallisesti kotiseuduilleen jälleenrakentamaan vaurioituneita tai tuhoutuneita kotejaan. Konfliktien aiheuttama pakkomuutto puolestaan voi kestää vuosia.

Vuoden lopussa maan sisäisiä pakkomuuttajia oli edelleen yhteensä 55 miljoonaa, joista seitsemää miljoonaa lukuun ottamatta kaikki olivat paenneet raportin mukaan konflikteja.