pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ly­hyt­te­ra­pias­ta apua ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä

Yle uutisoi (21.2.) lyhytterapeuttikoulutusten suosion kasvusta. Koska psykoterapioihin on pitkät jonot ja ongelmat voivat kuukausien tai vuosien odotuksen aikana kärjistyä, voi lyhytterapia tarjota nopeasti apua ja estää ongelmien pahenemista. Lyhytterapiassa asiakas pääsee joustavasti ja helposti vastaanotolle ilman lähetteitä omalla päätöksellään.

Uutisesta saattoi jäädä käsitys, että lyhytterapia ei ole vakavasti otettavaa apua, koska “kuka tahansa voi nimittää itseään lyhytterapeutiksi”. Suurin osa nykyisistä lyhytterapeuttikoulutuksista kestää kaksi vuotta (45 op) ja usein koulutettavilla on sosiaali-, terveys-, opetus- tai kasvatusalan taustakoulutus ja työkokemusta. Mikään koulutus ei itsessään takaa osaamista. Terapiasuhteissa tärkeintä on terapeutin koulutuksen lisäksi asiakkaan ja terapeutin välille syntyvä suhde, joka parhaimmillaan mahdollistaa luottamuksen, arvostuksen tunteen, avoimuuden ja läsnäolon.

Lyhytterapian vaikuttavuudesta on myös tutkimuksellista näyttöä muun muassa lievissä mielenterveysongelmissa, itsetuntemuksen kasvattamisessa ja akuuteissa elämän kriiseissä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.