kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Luminen maailma ra­ken­tuu teltan suojiin Por­tu­ga­lis­sa - ra­ken­ta­mi­nen läm­pi­mäs­sä maassa vaatii tarkkaa suun­nit­te­lua

Kemin lumilinnan pitkäaikainen rakentaja panostaa vientiin: lumi ja Lappi kiinnostaa ulkomailla.

Tuotantopäällikkö Riku Anttonen luo talvista maisemaa Portugaliin.
Tuotantopäällikkö Riku Anttonen luo talvista maisemaa Portugaliin.
Kuva: Esa Ylijääskö

Kemin Lumilinnaa useita vuosia rakentanut Taavi Heikkilä tekee lumirakennuksia yrityksensä Forzen Innovationsin kanssa Portugalissa.

– Lissabonin lähelle rakennetaan Capital do Natal -joulupuistoa, johon yrityksemme tekee lumista maailmaa.

Puisto on kombinaatio joulutorista ja huvipuistosta. Puistossa on jouluisten markkinakojujen lisäksi huvipuistolaitteita ja telttoja erilaisia esityksiä varten sekä joulupukin maa.

– Puiston yhtena osana on meidän tekemämme Lapin maa lumesta ja jäästä.

Työn on tilannut portugalilainen Christmas Fun Park Lda -yritys.

– Tilaaja käyttää konseptissaan tarinaa pienestä portugalilaisesta tytöstä, joka halusi valkoisen joulun. Setät lähtivät käymään Suomessa, löysivät meidät ja nyt me olemme Portugalissa toteuttamassa tytön toivetta, Taavi Heikkilä kertoo.

Vaikka puisto on jouluinen, ei joulua lumimaassa näy.

–Omistajakunnassa on ihmisiä, jotka ovat käyneet useita kertoja Suomessa ja Lapissa. He pitävät luonnosta ja hiljaisuudesta. Päätimme, että rakentamassamme lumimaassa ei näy joulua, vaan Lapin maisemia ja eläimiä.


Puisto avataan marraskuun lopussa. Portugalissa lämpömittari ei laske pakkasen puolelle, joten luminen maisema rakennetaan 1500-neliöiseen isoon puhallettavaan telttaan. Siitä kylmänä on noin 1200 neliötä.

– Teltan seinät ja lattiat eristetään. Lattiassa on kylmäputket, samantyyppiset kuin esimerkiksi jäähalleissa. Lisäksi telttaan puhalletaan kylmää ilmaa.

Heikkilän yrityksellä on Portugalissa yhteistyökumppani, kuopiolainen Snowtech, joka tekee tontille lunta. Myös kylmäkoneet ovat kuopiolaisyrityksen toimittamia. Jääveistosten jäät valmistetaan jääkuutiokoneella.

Frozen Innovationsin historia on merilappilaisessa IP Heikkilä -nimisessä rakennusalan perheyristyksessä, joka rakensi Kemin lumilinnaa.

– Muutama vuosi sitten perustimme Frozen Innovationsin, johon siirsimme kaiken lumirakentamisen. Yritys perustettiin vientiliiketoiminnan näkökulmasta. Siitä lähtien olemme kiertäneet messuja ja tehneet pienempiä juttuja. Portugalin joulupuisto on ensimmäinen isompi kansainvälinen työ.

Lumi ja jää kiinnostavat lämpimämmissä maissa samasta syystä kuin meitä kiinnostaa vierailla kuumissa maissa.

– Lissabonin seudulla käy paljon espanjalaisia jouluturisteja. Etelä-Euroopassa on paljon aikuisia ihmisiä, jotka eivät ole koko elämänsä aikana lunta nähneet tai heittäneet koskaan lumipalloa.

Taavi Heikkilä kertoo, että lumirakennusyritys on tehnyt pienempiä lumirakennustöitä kotimaassa. Tänä syksynä yritys on keskittynyt Portugaliin.

– Emme ole kotimaan markkinoitakaan unohtamassa, vaikka panostammekin vientiin.

1500 neliön kokoiseen teltaan rakennetaan Lapin maisemat.
1500 neliön kokoiseen teltaan rakennetaan Lapin maisemat.
Kuva: Esa Ylijääskö

Plussakeleillä sisätiloihin rakentaminen vaatii omanlaista suunnittelua.

– Olemme rakentaneet kaikki laitteemme siten, että ne toimivat sähköllä. Ettei tiloihin tule pakokaasua.

Suomessa rakennusainetta on yleensä aivan riittävästi. Kun lunta tuotetaan laitteilla, on rakennussuunnitelmat tehtävä tähdellisesti.

–Pohjoisessa on aina kasoja, josta rakennusainetta saa lisää.

Heikkilä kertoo, että työn portugalilaisten tilaajien kanssa asiat ovat toimineet jouhevasti. Portugalissa ja Suomessa toimimisessa Heikkilä on löytänyt kuitenkin eroja muun muassa vasteajoissa.

– Suomessa asiat toimivat tehokkaasti. Jos lähdet Suomessa rautakauppaan, niin se on tunteroisen-parin homma, mutta Portugalissa siihen menee melkein koko päivä, Heikkilä vertaa.

Miksi Kemin lumilinnan rakentaja vaihtuu?
Taina Nuutinen-Kallio

Kemin lumilinnan rakentaja vaihtuu. Kemin Matkailu Oy vastaa koneurakoitsijoiden ja muiden alihankkijoiden palkkaamisesta. Matkailuyhtiö tekee yhteistyötä Kittilän Lainion lumikylän kanssa. Kylä on niittänyt maailmanlaajuista huomiota Game of thrones -teemalla.

Kemin matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen, milloin Lumilinnan rakennustyöt alkavat?

– Perinteisesti työt alkavat kun sää sen sallii. Emme aloittaneet töitä vielä. Historia on opettanut että lähes poikkeuksetta marras-joulukuulle ajoittuu lämmin jakso.

Miksi aiempien vuosien pääurakoitsijalta ei pyydetty tarjousta?

– Pyysimme 2017 tarjouksen talville 2018-19 joka sisälsi option vuodelle 2020. Ilmoitimme urakoitsijalle vuoden alussa että emme tule optiota käyttämään.

Mikä syy siihen on, ettei optiota käytetty?

–Rakentamiskustannukset.

Miten rakennustyöt poikkeavat edellisistä vuosista nyt, kun rakentaja vaihtunut?

– Rakennustyöt eivät poikkea paljoakaan, kyse ei vaan ole suunnittelun ja rakentamisen osalta kokonaisurakasta tällä kertaa. Pitkälti samat henkilöt, konemiehet, rakentajat ja jäänveistäjät rakentavat nyt Lumilinnan, muotit millä rakentaminen tehdään on nyt erit.

Entä ympärivuotinen lumilinna, miten se vaikuttaa Lumilinnan rakentamiseen?

– Ympärivuotinen lumilinna helpottaa meidän toimintaa kovasti, voimme tarjota läpi vuoden lumen ja jään elämyksen.

Vaikuttiko Lainion lumikylän Game of thrones -teeman suosio siihen, että rakentajaa haluttiin vaihtaa Kemissä?

– Tällä ei ole mitään vaikutusta. Samat urakoitsijat on olleet jo vuosia tekemässä konetyöt sekä Kemissä että Lainiossa ja yhteistyötä on historian aikana tehty aikaisemminkin niin että konetöiden lisäksi samat veistäjät on siirtyneet työmaalta toiselle.