Lukijan kuva: Miksi poron sar­vis­sa roikkuu toisen poron pää?

Oululainen Antti Korpela oli toissa lauantaina Kemijärven Ristilammella valmistautumassa Arctic Rallyn erikoiskokeen seuraamiseen, kun vastaan tuli tällainen näky: poron sarvista roikkuu toisen poron pää.

Alueen paliskuntaan saatiin yhteys hätäkeskuksen kautta, ja porot saatiin paikalta pois ennen tien sulkemista ja erikoiskokeen alkamista.

Mitä poroille oli tapahtunut, työnjohtaja Mikko Ylinampa Pyhä-Kallion paliskunnasta?

”Armeija käyttää ampuma-alueella viestinnässä niin sanottua parikaapelia. Sellainen on takertunut poron sarviin, ja kun poroilla on tapana puskea toisiaan, on kaksi poroa sotkeentunut vielä sarvistaan kiinni. Jotenkin toisen poron pää on sitten revennyt irti.”

Mitä kuvan porolle tehtiin?

”Pää irroteltiin sarvista ja poro päästettiin vapaaksi, muilta osin se oli kunnossa.”

Pyhä-Kallion paliskunta sijoittuu Rovaniemen, Kemijärven, Sodankylän ja Pelkosenniemen kuntien alueelle. Rovajärven ampuma-alue sijoittuu kokonaisuudessaan 3 988 neliökilometrin laajuisen paliskunnan alueelle. Porovahinkoja on työnjohtajan mukaan tapahtunut ennenkin.

”Näitä armeijan vahinkoja sattuu. Esimerkiksi valorakettien laskuvarjot jäävät roikkumaan puihin, ja takertuvat niistä porojen sarviin.”