Lukijan juttu: Lapin kuorot kut­su­vat uusia lau­la­ji­a

Moni Rovaniemen kuoro järjestää koelaulun elo–syyskuussa.

Vocaliisat harjoittelivat tulevanortodoksisen kirkkokonsertin ohjelmistoa viime vuonna.
Vocaliisat harjoittelivat tulevanortodoksisen kirkkokonsertin ohjelmistoa viime vuonna.
Kuva: Jouni Porsanger

Kuorojen tämän syksyn harjoitus- ja konserttikaudet ovat käynnistymässä, ja useimmat kuorot ottavat riveihinsä uusia laulajia elo–syyskuun aikana järjestettävien ilmoittautumistilaisuuksien ja koelaulujen kautta.

Lapissa toimii kymmeniä kuoroja, joista kaikki halukkaat varmasti löytävät itselleen sopivan porukan.

Kuoroharrastus on tutkitusti hyvää tekevä ajanviete sekä laulajille itselleen että myös paikkakunnan kulttuurielämälle. Aloittamisen kynnys voi silti olla monelle korkea ja koelaulut jännittäviä hetkiä. Kamaluuksia niissä kuitenkin harvoin tapahtuu.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että kuorolaulu tekee hyvää ihmisille. Kuorossa laulaminen tuo osallistujilleen muun muassa onnistumisen elämyksiä, itsensä ylittämistä, yhdessä tekemistä, uusia ystäviä, kehossa asti tuntuvaa sävelten voimaa, iloista mieltä ja merkityksellisyyden tunnetta. Laulamiseen keskittyessä muut arjen huolet kaikkoavat hetkeksi taka-alalle – ja toisinaan tuntuvat pienentyneenkin hyvien kuoroharjoitusten jälkeen. Kuorolaulu lisää virikkeitä, vähentää stressiä ja lisää jopa elinajanodotetta. Ei ihme, että Suomessakin jo yli 10 000 ihmistä on valinnut itselleen kuorolauluharrastuksen.

Kuorolaulua kannattaa kokeilla, vaikka aiempaa taustaa ei olisikaan. Löytö voi yllättää.

– En voinut uskoa, että minussa asuu intohimoinen kuorolaulaja, ennen kuin rohkaistuin kokeilemaan harrastusta. Kuorolaulu vie toki aikaa, mutta mitä iloa ja energiaa se onkaan antanut kaikkeen muuhunkin arkiseen tekemiseen! naiskuoro Vocaliisoissa vuosi sitten aloittanut Taina Torvela riemuitsee.

Kuorolaulaminen ei tuo henkistä hyvää vain kuorolaisille, vaan myös monia kulttuuritapahtumia paikkakunnan kulttuuritarjontaan. Konsertit, iltamat, yhteislauluhetket ja musiikkituokiot elävöittävät kulttuurielämää ja vieläpä ihan asukkaiden omin panostuksin.

Jos kaikki kuorokonsertit jätettäisiin pois, olisi monen pienen paikkakunnan musiikkielämä huomattavasti pienempää, jopa olematonta. Emme välttämättä ole vielä aivan ymmärtäneet oma-aloitteisen tekemisen kokonaismerkitystä.

Uusia laulajia otetaan yleensä koelaulujen kautta. Sanana koelaulu saattaa pelottaa: mitä jos en osaa, mitä jos nolaan itseni? Nimestään huolimatta koelaulut ovat leppoisia yhteislaulutuokioita, joissa tärkeintä on kuunnella laulajan äänen ja kokemuksen sopivuutta kuoroon.

Eri kuoroilla on myös erilaisia tavoitteita ja sointi-ihanteita. Jos ääni ei sovellu yhteen kuoroon, ei se tarkoita, että kokelaan laulutaito olisi surkea, vaan ainoastaan, että voi olla parempi aloittaa jostakin toisesta kuorosta. Rovaniemelläkin vaihtoehtoja riittää.

Jännittämisen takia ei kannata jättää koelaulua väliin.

– Kokenut kuoronjohtaja osaa kyllä kuulla laulajan potentiaalin jännityksen altakin. Kaikkia jännittää, sitä ei kannata murehtia. Emmekä ole ollenkaan niin pelottavia, kun etukäteen saattaa luulla, Seitakuoroa ja Rovalan kuoroa luotsaava Kadri Joamets naurahtaa.

Suomen laulajain ja soittajain liitto (Sulasol) on valtakunnallinen kuorojärjestö, jonka tehtävänä on muun muassa kuoroharrastuksen puolesta puhuminen, valtakunnallinen edunvalvonta, tiedotus, neuvonta ja nuottikustannustoiminta. Järjestön piiriyhdistys Lapissa järjestää esimerkiksi kuorojen yhteiskonsertteja, kuorokoulutuksia ja muita tapahtumia sekä toimii linkkinä alueen kuorojen kesken. Sulasoliin voivat liittyä kaikenlaiset kuorot.

Kirjoittaja on Sulasolin Lapin piirin puheenjohtaja.
Vinkki

Kuorojen koelauluja

Vocaliisat, ti 27.8. klo 17, Evakkotie 8; Ilmoittautuminen: vocaliisat@gmail.com

Seitakuoro, ti 3.9. klo 17.30 Rovalan auditoriossa.

Rovalan kuoro, ke 4.9. klo 17.30 Rovalan auditoriossa.

Naiskuoro Lapin ruska, ke 4.9. klo 18.45 Rovalan Jokkakulman musiikkiluokassa.

Lapin lauluveikot, ma 9.9. klo 18 Fermaatti-sali, Etelärinne.

Lähde: Sulasol Lapin piiri