kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Voiko koulun jou­lu­juh­la kir­kos­sa olla lain­vas­tai­nen?

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen teki marraskuussa kansan oikeustajuun sopimattoman päätöksen kouvolalaiskoulun järjestämästä joulujuhlasta. Perusteluihin on kirjattu: ”Koulun joulujuhla on pidetty kirkossa; juhlassa on laulettu virsiä, esitetty jouluevankeliumi ja seurakunnan pappi on pitänyt puheen”. Ohjelma oli mahdollisimman perinteinen, mutta virkamies katsoi yhtenäiskoulun menetelleen lainvastaisesti järjestämällä juhlan kirkossa.

Pölösen päätös on vastoin eduskunnan perustuslakivaliokunnan 2014 julkaiseman mietinnön linjausta koulun juhlien järjestämistä. Sen mukaan ei ole perustetta poistaa koulun toiminnasta kaikkia uskontoon viittaavia elementtejä, eikä pitkälle viety uskonnollista alkuperää olevien perinteiden välttäminen myöskään edistä uskonnollista suvaitsevaisuutta. Linjauksessaan valiokunta ei nähnyt tarvetta muuttaa kantaansa koulun perinteisten juhlien osalta, eikä pitänyt uskonnon ja omantunnon vapauden kannalta ongelmallisina vuotuisia, esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyviä jumalanpalveluksia, joista tiedotetaan etukäteen ja joihin osallistuminen on vapaaehtoista.