Pienyrityksillä on kolme keskeistä tavoitetta: rahoituksen riittävyys, perheelle kohtuullinen toimeentulo ja toiminnan jatkuvuus. Tässä kriisissä tavoitteet ovat vakavasti uhattuna. Siksi tarvitaan nopeita toimenpiteitä, jotta turhilta yrityskuolemilta ja 90-luvun laman kaltaisilta tragedioilta voitaisiin välttyä mahdollisimman hyvin.
Hallitus on jo tehnyt lukuisia, nopeita ja erittäin hyviä päätöksiä tilanteen helpottamiseksi yksinyrittäjästä pieniin ja keskisuuriin sekä suuryrityksiin. Vaikka valtion toimet ovat keskeisiä, toimenpiteitä tarvitaan kaikilla tasoilla. Yksi yritystason toimintamuoto on keskinäinen vertaistuki, johon Lapin yrityskentässä on valtakunnallisestikin poikkeukselliset mahdollisuudet.
Lapin ely-keskuksen yritysosastolla kehitettiin 1994–95 yhteistyössä Irlannin liikkeenjohdon instituutin (Imi), Vaasan yliopiston ja tanskalaisen Jonathan A/S-konsulttitoimiston kanssa kolme samalla konseptilla toiminutta liikkeenjohdon koulutusohjelmaa. Näistä Haka (Hallittu Kasvu) ja Kavi (Kasvua Viennistä)-kansainvälistymisohjelma kattoivat eri toimialat matkailua lukuunottamatta. Matkailutoimialaa varten kehitettiin yhteistyössä Trenton yliopiston kanssa World Class Service Lapland (WCSL)-koulutusohjelma.