pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Ve­ron­ko­ro­tus on vält­tä­mä­tön

Rovaniemen talous on ahdingossa. Valtionosuudet ovat vähentyneet ja palkkakustannukset kasvaneet eikä verotuloja ole kertynyt odotetusti. Kiky-sopimuksen aiheuttamiin verotulomenetyksiin ei ole tulossa kompensaatiota lupauksista huolimatta. Keskustelu veroprosentista kiihtyy. Kokoomus vakuuttelee, että palvelutaso voidaan säilyttää nykyisellä veroprosentilla. Miten temppu tehdään tulevalle tilikaudelle, selvinnee maanantaina valtuustossa.

Perussuomalaiset maalailevat piruja taivaanrantaan kuvaillen kuntaveroa tasaveroksi, jonka korottaminen lopettaa kuluttamisen. Tosiasiassa vähennysten vaikutuksesta pienituloiset maksavat kuntaveroa isotuloisia huomattavasti vähemmän. Ylen kuntaverolaskurin mukaan Rovaniemellä kuntaveroa maksetaan tulojen ylittäessä 1300 euroa kuukaudessa, jolloin todellinen efektiivinen veroprosentti on vähennysten jälkeen maltillinen 1,67 prosenttia.

Talousarvioon 2019 kaupunginjohtaja esitti prosentin veronkorotusta. Hallitukselle ei kelvannut. Päädyttiin valmistelemaan budjettia kolmen raamivaihtoehdon; nykyisen veroprosentin, 0,5 tai prosentin korotuksen puitteissa. Toimialojen luonnoksissa esille on tullut toiminnan tehostamisen mahdollisuudet ja vaikutukset. Esimerkiksi koulutuslautakunnan osalta viranhaltijat ovat todenneet nykyisen veroprosentin raamin vaikuttavan siten, että on toteutettava merkittäviä ja kauaskantoisia heikennyksiä opetuksen ja kasvatuksen laatuun sekä määrään.

Toimialoja höyläämällä ei päästä rakenteellisiin uudistuksiin, vaan toteutetaan palvelutason laskuun johtavia leikkauksia, joiden hintaa maksetaan tulevaisuudessa. Veroprosentista päätetään joka vuosi erikseen. Mikään ei estä olosuhteiden muuttuessa laskemaan veroastetta. Esimerkiksi valtuustosopimukseen kirjattujen tilojen hallintaan liittyvien tehostamistoimien toteutuessa säästöjä syntyy.

Rovaniemellä 2019 talousarvion laadinnassa valtuusto ei välty arvovalinnoilta. Veronkorotus on välttämätön, jos palvelutaso halutaan säilyttää. Riittävä resurssointi peruspalveluihin tuo säästöjä pitkällä tähtäimellä. Nyt tarvitaan malttia uhkakuvien maalailun ja hätäisten leikkauspäätösen sijaan. Veronkorotus on lisälainan ottoa ja palvelutason alasajoa vastuullisempi ratkaisu.

Tiina Outila

kaupunginvaltuutettu, koulutuslautakunnan jäsen (vas.)

Henri Ramberg

puheenjohtaja, Vasemmistoliiton Rovaniemen kunnallisjärjestö