Lukijalta: Varallisuutta verottamaan

Maailman kaikesta varallisuudesta yli puolet omistaa vain kahdeksan henkilöä. Jako on kaikessa irvokkuudessaan jotain sellaista, mitä ei normaaliälyllä pysty käsittämään.

Suomessa yhden prosentin hallussa on 77 prosenttia kaikesta sijoitusomaisuudesta, ja heidän tavoitteena on vältellä kaikin keinoin verojen maksua. Tätä on tulkinnut Suomen tunnetuin vero- ja turvallisuuspakolainen niin, että "omistajuus on Suomessa aliarvostettua." Totta kai on, koska 99 prosentilla suomalaisista ei ole sijoitusvarallisuutta lainkaan.

Uutinen kesäkuun lopulla eri medioissa sai aikaan tuntemuksen, että voisiko ultarikkailla olla sittenkin hitunen moraalia jäljellä, kun he esittävät, että "Amerikalla on moraalinen, eettinen ja taloudellinen velvollisuus verottaa rikkaimpiamme enemmän" ja vaativat varallisuusveroa Yhdysvaltoihin. Suursijoittaja George Soros yhdessä 17 muun miljardöörin kanssa esitti, että varallisuusverolla voitaisiin ryhtyä toimiin ilmastonmuutosta vastaan, kohentaa taloutta ja parantaa terveydenhuoltoa. Ehdotuksen mukaan vero olisi kaksi senttiä dollaria kohti 50 miljoonaa dollaria ylittävälle varallisuudelle ja lisäksi sentti dollaria kohden varallisuudelle, joka ylittää miljardi dollaria. Heidän mukaansa veron tuotto kymmenessä vuodessa toisi valtiolle verotuloja lähes 3 000 miljardia dollaria.

Suomi luopui varallisuusverosta 2006, eikä asiasta julkisuudessa ole juuri keskusteltu veron palauttamisesta. On hyvin tiedossa, että Suomessa ekonomistit, jotka ovat ennustaneet viimeisistä kolmesta kriisistä seitsemän oikein, vastustavat oikeiston johdolla kaikenlaista varallisuuden verottamista kynsin ja hampain, mutta ovat olleet aina valmiita lisäämään valtion velkaa sumeilematta. Millainen on suomalaisten rikkaiden moraalikäsitys? Voisivatko he olla valmiita osallistumaan varallisuusveron kantoon amerikkalaisten rikkaiden tapaan?

Toivotan amerikkalaisille rikkaille onnea ja menestystä aloitteessaan ja toivon, että myös suomalaiset rikkaat ryhtyisivät samaan aloitteellisuuteen. Mitä järkeä on kerätä mammonaa tullakseen hautausmaan rikkaimmaksi luurangoksi?