pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Tee eko­te­ko, syö muikkua

Kaupunginvaltuutettu Miikka Keränen (vihr.) haluaa boikotoida lihaa ja suosia kasvisruokaa (LK18.10.). Hyvä idea. Boikotoidaan ulkomaista laivalla, rekalla ja lentokoneella tänne rahdattua vihannesta, hedelmiä, lihaa ja tuontikalaa.

Suomalaiset syövät enemmän tuontimereneläviä kuin uusiutuvaa luonnonvaraa, kuten muikkua. Jopa merellisiä katkarapuja ja uhanalaisia tonnikaloja peltipurkeissa syödään enemmän kuin järvikalaa. Soijalla ja maissilla kasvatettu Norjan häkkilohi on parasta lähiruokaa, rekalla tänne rahdattua. Sen punaväri tulee kemikaaleista, soija uhanalaisista sademetsistä. Matkailualalla ja ravintoloissa tarjotaan norjalaista viljelykalaa, ei kovin isänmaallista. Kapahauella Lappi on asutettu.

Tehokkaan isorysä- ja nuottapyynnin jälkeen järven vesi kirkastuu, fosfori vedestä poistuu kalana – tehokkaimmin muikun- ja särjensyönnillä, nopeakiertoisilla kaloilla.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.