Lukijalta: Sammutuskoptereita hävittäjien sijaan

Ulkoministerimme patistelee Brasiliaa sammuttamaan metsäpalot ja istuu hallituksessa, joka suunnittelee miljardien hävittäjäkauppoja. Meillä ei ole sammutushelikoptereita, -lentokoneista puhumattakaan. Helikopterit pitäisi tilata heti, eikä sitten, kun itärajalla alkaa palaa. Sotaherrat voisivat leikkiä niilläkin ja helikopteri voisi toimia pelastus- ja sairaanhoitohommissa.

Isot eläkkeet on laitettava leikkuriin. Jos tuhansia työelämässä tienanneet eivät ole käsittäneet säästää, se on heidän häpeänsä. Ei muuta kuin raju raja isoille eläkkeille, esimerkiksi 3 000 euroa alkuun. Sitä voisi vielä supistaa tarpeen vaatiessa. Ei ole paljoa pyydetty, kun suuri osa kansasta kituttaa alle tuhannen euron tuloilla. Ja hallitus voisi lunastaa vappusatasen.

Media on kritisoinut presidenttiä siitä, että hän käytäyttyi kuten hyvä naapuri, eikä soitellut suutaan kuten Trump tai Englannin kakkostrumppi. Medioissa väläytettiin muutama viikko sitten, että Suomessa olisi hyvä paikka uudelle vesivoimalalle. Jos hyvä paikka löytyy, miksi sitä ei rakenneta, kun korot ovat miinusmerkkisiä? Vesivoimalan osaamme tehdä ja samalla hoituisi työllisyys. Viimeisin atomivoimala voitaisiin jättää rakentamatta. Miten vihreät voivat jättää tällaisen tilaisuuden käyttämättä? Vai onko niin, että ruuhka-Suomessa asuvat ovat tyytyväisiä kivihiilivoimalan ja mustan vuoren kupeessa?

Ruotsin "ilmastosuurlähettiläs" lähti purjehtimalla puhdistamaan luontoa sen sijaan, että komentaisi kanssasisaret tavaratalojen eteen osoittamaan sormella muovikassiasiakkaita. Se on helpoin tapa säästää muovin käyttöä ja vielä edullistakin, mutta sitähän ei meillä käsitetä.

Antero Peltonen