Lukijalta: Pohjoisen sotilasmusiikin juhlaa

Syyskuun 1. päivänä 1969 kuuntelin lukiolaisena valtion virastotalon vieressä Rovaniemen varuskuntasoittokunnan ensiesiintymistä. Soittokuntaa johti musiikkiluutnantti Rauno Haahti. Hän toimi myöhemmin myös ylikapellimestarina. Haahdin merkitys oli suuri siinä, että 90-luvun lama-aikana leikkaukset eivät lamauttaneet puolustusvoimien soittokuntia.

Päivälleen 50 vuotta tuosta tapahtumasta nykyinen, 30-päinen Lapin sotilassoittokunta juhli tuota tapahtumaa Rovaniemen kansalaistorilla. Tilaisuudessa puhui ensimmäisenä työpäivänään Jääkäriprikaatin uusi komentaja eversti Sami Takamaa korostaen sotilasmusiikin merkitystä.

Soittokunnan päällikkökapellimestari musiikkimajuri Jaakko Nurila kertoi tiiviisti sotilassoiton merkityksestä.

Mieltäni lämmitti suuresti hänen viisas toiveensa: ”Toivoisin Rovaniemen kaupungilta sellaisia tekoja, joissa taideaineiden merkitys osana lapsen ja nuoren oppimisympäristöjä on hyvin ymmärretty”. Musiikkiluokilla kouluja käyneenä ja kouluaikaisen aktiivisena musiikinharrastajana hänen sanoillaan on erityistä painoarvoa.

Lapin sotilassoittokunta on ollut merkittävä tekijä myös musiikinopetukselle ja pohjoiselle musiikkikulttuurille. Lapin musiikkiopistossa useat sotilassoittajat ovat kasvattaneet nuoria muusikoita ja vaikkapa Rovaniemen vanhin soittajisto VPK:n soittokunta on saanut täydennystä riveihinsä sotilasmuusikoista aina nykyistä johtajaansa Olli Kannistoa myöten.