Lu­ki­jal­ta: Pi­täi­si­kö ui­ma­hal­lis­ta jär­jes­tää kan­sa­nää­nes­tys?

Kaikkien huulilla olevaa uimahallin paikkaa on tivattu kuntavaaliehdokkailta näitä mielipidepalstoja myöten, tärkeä asia sinänsä, ei siinä. Mutta onko siitä ratkaisemaan vaaleja?

Sanotaan tähän väliin, ettei jää kertomatta: kannatan hallin paikkaa keskustaan. Ihmiset, saavutettavuus ja niin edelleen. Mutta mitäpä väliä sillä, mihin minä sitä kannatan. Minua kiinnostaa tietää mihin te sitä kannatatte?

Kuntalain 24§ säätää kunnallisesta kansanäänestyksestä ja 25§ aloitteen tekemisestä kyseiselle äänestykselle. Mikäli hallin paikasta järjestettäisiin äänestys, olisi tulos neuvoa-antava, ei velvoittava. Tärkeintä asiassa olisi, oli tulos mikä hyvänsä, että tulisi kerralla selväksi, mitä mieltä kuntalaiset ovat.

Kunnallinen kansanäänestys taitaa olla ”suurten” asioiden mittari ja näin jäänyt kunnallisissa asioissa alikäytetyiksi. Liekö jälkimäiseen syynä työläs järjestäminen tai usko siihen, että äänestysprosentti jäisi ”mitättömissä” asioissa alhaiseksi, ken tietää.

Mutta yksi asia olisi varma: ehdokkaan lupautuessa kunnioittamaan äänestyksen tulosta, voisimme mitata suoraan poliittisen vastuunkannon suhteessa kuntalaisten mielipiteeseen.

Kenties uimahallista voisi siis olla ratkaisemaan vaalit tai ainakin sitä seuraavat.

Henri Ramberg

Kuntavaaliehdokas (vas.)