Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Pitääkö olla vainaa, että voi hakea luvan tuhkan le­vit­tä­mi­seen?

Tuhkauurnia hautaustoimiston hyllyillä.
Tuhkauurnia hautaustoimiston hyllyillä.
Kuva: Anssi Jokiranta

Suomessa kuoleman jälkeen ihmisen ruumis joko haudataan tai poltetaan tuhkaksi krematoriossa. Rovaniemellä hautapaikan määrää/antaa seurakunta. Sitä ei voi ennakkoon ostaa eikä varata. Tarkka viimeinen paikka on tiedossa vain, jos sukuhaudassa on tilaa.

Vainajan tuhkat voidaan sijoittaa joko uurnalehtoon, hautausmaalla sen sirotteluun varatulle yleiselle paikalle tai jonnekin muualle. Hautausmaan ulkopuolinen paikka voi olla mikä tahansa, vesistö, metsä tai muu sellainen, kunhan siihen saadaan maanomistajan lupa.

Lupa tuhkan sirotteluun pitää tuhkauurnaa haettaessa näyttää krematoriossa. Jos maanomistajana on esimerkiksi Rovaniemen kaupunki, luvan voi anoa netissä täyttämällä siellä oleva pitkä kaavake.

Kokeilin. Kun kaavakkeessa piti tietää, mikä on viimeinen sirottelupäivä, en siihen arvannut vastata.

Soitin asiaomaiselle luvanantajalle. Hän tiedusteli, että kuka on kuollut. ”Ei kukaan”, vastasin, sillä luvan tiedustelija on tässä.

Mikäpä oli vastaus kuntalaisen tiedusteluun: Paikkalupaa tuhkan sirotteluun ei Rovaniemen kaupungilta elävälle myönnetä. Oma tahto pitää ilmaista hoitotestamentissa tai muussa itse kirjoitetussa dokumentissa.

En pelkää, että viimeiset jäännökseni heitettäisiin tuhkana tuuleen. Ajattelin vain säästää omaisten vaivoja, ja hoitaa tämänkin mahdollisen tilanteen etukäteen.

Pitääkö todella olla vainaa, ennen kuin Rovaniemen kaupungilta lupa heltiää?