Lu­ki­jal­ta: Ou­nas­vaa­ran ui­ma­hal­li viedään maaliin nyt – kahteen halliin ei varaa

Rovaniemen kaupunginhallitus on vastuullisesti päättänyt ja valtuusto yhdessä linjannut, ettei veroprosentti tällä valtuustokaudella nouse. Se on ollut kaikkien tiedossa.

Jostain silti kumpuaa huutelua, että veroprosentti voitaisiinkin nostaa ja pölyt lakaista nurkkaan. Miksei saman tien nosteta useammalla prosentilla? Keksin heti yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista lupausta sille rahalle.

Tällainen edesvastuuton ja naiivi ajattelu ei kaupungin taloutta korjaa, vaikka siitä kivan kaverin maineen saisikin. Juuri nyt, kovan paikan edessä, on kaikkein helpointa tehdä kaupungin taloudenhoitoon sellaiset rakenteelliset muutokset, jotka tasapainottavat sen tehokkaasti ja pysyvästi. Tavoitteena on miljoonien menovähennykset ja kunnallisveron alentaminen vuonna 2021 tai 2022.

Talouskurista huolimatta vapaa-ajantoiminta myös kehittyy. Kun rahat vähenee, luovuus lisääntyy.

Uudet yhteispalkkaukset perusturvan kanssa lisäävät vanhusten kulttuuri- ja liikuntatoimintaa. Kaikukorttikokeilu parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien kaupunkilaisten mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä. Urheiluseurojen tukeen ei kosketa.

Rovaniemellä ei ole pula salivuoroista. Niitä on koko ajan saatavilla, hyvinäkin kellonaikoina.

Rajan salin sulkeminen heikentää palveluverkkoa tilapäisesti, kunnes uutta kapasiteettia liikuntatiloihin saadaan kouluverkon rakentuessa Ylikylään, Saarenkylän alueelle ja Korkalovaaraan. Lajien olosuhdetyötä jatketaan työn uudelleen järjestelemisellä.

Uusi liikuntajohtaja Pekka Hämäläinen astuu työhönsä syyskuun alusta ja ottaa vastaan perinteikkään liikunta- ja urheilukaupungin päivittäisen johtamisen. Onnittelut valinnasta!

"Kahden päällekkäisen hallin malli on löysää miellyttämispuhetta, eikä sitä pidä kenenkään uskoa. Siihen ei ole varaa.

Investoinnit liikuntareitteihin parantavat Ounasvaaran saavutettavuutta ja suojaavat sen luontoa. Myös Vennivaara saa valaistun kuntoilureitin.

Uimahalliratkaisu viedään kaupunkilaisten toiveen mukaan maaliin nyt, eikä käytetä sitä keppihevosena muihin tavoitteisiin. Uimahalli on myös avainasemassa koko kaupungin liikuntakiinteistöjen ja -palvelujen tehostamisessa ja kehittämisessä. Se on täysin erillisluonteinen investointina, eikä sitä voi rinnastaa muihin kaupungin investointeihin.

Kahden päällekkäisen hallin malli on löysää miellyttämispuhetta, eikä sitä pidä kenenkään uskoa. Kahden päällekkäisen hallin malli on löysää miellyttämispuhetta, eikä sitä pidä kenenkään uskoa. Siihen ei ole varaa. Veroprosentin kannalta investoinnit eivät ole ongelma, vaan käyttötalouden epätasapaino.

Isot muutokset odottavat palveluverkon rakenteessa, palvelujen tuottamisen tavoissa ja palvelujen rahoittamisessa. Uuden edessä on luovuttava vanhasta.

Vapaa-ajanlautakunta ei kipuile, vaan tekee tehtävänsä. Saman soisi toteutuvan hallinnossa ja kaikilla toimialoilla. On tehtävä tarvittavat päätökset tällä valtuustokaudella ja kestettävä itku markkinoilla.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtaja.