Lu­ki­jal­ta: On aika puhua avoi­mes­ti mat­ka­pal­ve­lu­kes­kuk­sen toi­min­nas­ta

Kesän ajan sähköpostiini on tullut tarpeettoman usein kyselyjä, miksi päättäjät eivät tee mitään Rovaniemen matkapalvelukeskuksen ongelmille. Asiakkaat ovat tyrmistyneitä, kuinka epävarmasti heidän tilauksensa välitetään eteenpäin.

Kaupungin toimimattoman Frogne-järjestelmän kokeilu on tullut kalliiksi ikäihmisille, vammaisille ja muille, jotka ovat olleet oikeutettuja mpk:n matkoihin. Kuka on myöhästynyt syöpähoidoista, kuka jäänyt hellepäivänä pyörätuolissa kaupungille tai kuka unohtunut kauppakeskukseen.

Järjestelmästä on puuttunut asiakkaiden profiilit eli tieto siitä, että jollakin on apuväline, joku tarvitsee matalalattiamenopelin tai että veteraaneille kuuluvat ilmaismatkat.

”Pahimmillaan Frogne-kokeilu ajaa yrityksiä konkurssiin."
,

Nyt myös taksiyrittäjät ovat lähestyneet.

Taksi joutuu usein palaamaan ilman asiakasta, koska asiakas ei enää ota kyytiä, kun esimerkiksi lääkäriaika on jo ohi. Toisinaan asiakas on hätääntynyt tilaamaan uuden kuljetuksen. Toinen taksi ajaa tyhjänä ja jää ilman korvauksia.

Ongelmia on muitakin. Frogne -järjestelmä tuntee heikosti ryhmäkuljetuksia ja autot joutuvat käyttämään vanhaa järjestelmää. Siihen taas eivät uudet kortit sovellu ja autoilija jää ilman rahoja. Mpk:n taksia on vaikea saada klo 16 jälkeen, koska kyydit välitetään vanhaan järjestelmään ja jälleen rahastaminen on ongelmallista.

Osalla taksiyrittäjistä on jo nyt kymmenien tuhansien eurojen saatavat kaupungilta. He joutuvat ottamaan lainaa kyetäkseen maksamaan kuljettajille palkkoja. Pahimmillaan Frogne-kokeilu ajaa yrityksiä konkurssiin.

Onko tämä Rovaniemen päättäjien tahtotila? Mikä menee pieleen ja olisiko jossakin järjestelmä, joka toimisi meidän tarpeisiimme?

Tervetuloa keskustelemaan mpk:n toiminnasta kaupungintalolle maanantaina 20.8. klo 18–21. Mukana on palvelun käyttäjiä, päättäjiä, toimivan järjestelmän esittelijöitä ja kaupungin edustajia.

Kirjoittaja on Keskustan Rovaniemen kunnallisjärjestön puheenjohtaja.