Lu­ki­jal­ta: Muraali jätti osaa­mis­ta Ro­va­nie­mel­le

Andrea Wanin maalaama muraali on herättänyt paljon puhetta rovaniemeläisten keskuudessa. On ilo huomata, miten julkinen taide herättää mielipiteitä ja synnyttää keskustelua. Tämä on taiteen tehtävä, kommunikoida ja vuorovaikuttaa.

Ihmettelen silti keskustelua paikallisten voimavarojen ja osaamisen puuttumisesta kyseisessä projektissa, sillä muraali työllisti myös paikallisen taiteilijan. Olin tiiviisti mukana prosessissa sen alusta loppuun saakka, Upeart ry:n palkkaamana.

Paikallinen osaaminen oli siis olennainen osa projektin onnistumista, vaikka itse teos ei ole pohjoisen taiteilijan käsialaa.

Muraalin toteutus oli hieno esimerkki monen paikallisen tahon sujuvasta yhteistyöstä. Työhön osallistui muun muassa kaupungin työntekijöitä, nosturipalvelu, majoituspalvelu, Rovaniemen infran työntekijöitä sekä taloyhtiön isännöitsijä ja hallitus. Myös paikallinen media-alan yritys ja paikallinen kulttuuriyhdistys työllistyivät.

Ilman edellä mainittujen tahojen suostumusta, yhteistyötä ja panosta ei projektin toteutuminen olisi ollut mahdollista.

Tässä tapauksessa en näe ongelmaa kansainvälisyydessä tai kansainvälisessä taiteilijassa. UPEA17-festivaali on tällä hetkellä yksi Euroopan merkittävimmistä kaupunkitaidefestivaaleista.

Kaupunkitaide taas kuuluu aikamme ajankohtaisimpiin nykytaiteen muotoihin. Rovaniemi on saanut positiivista, valtakunnallista ja kansainvälistä huomiota olemalla yksi mukaan valituista festivaalikaupungeista.

Toivon Upeartin organisoiman projektin toimivan avauksena, jonka seurauksena Rovaniemen kaupunkikuva rikastuu tulevaisuudessa niin paikallisten kuin ulkomaistenkin tekijöiden teoksilla. Toteutuneen projektin myötä Rovaniemelle jäi paljon osaamista, jota voimme tulevaisuudessa hyödyntää.

Kirjoittaja on Upea17-festivaalin paikallinen työntekijä / avustava taiteilija.