työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

pääkirjoitus: Hal­li­tus­neu­vot­te­li­jat se­lät­ti­vät en­sim­mäi­sen krii­sin­sä, mikä lu­pai­lee por­va­ri­hal­li­tus­ta – se tar­vit­see sel­viy­tyäk­seen korkeaa krii­sin­sie­to­ky­kyä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Miksi skit­so­fre­nia­po­ti­laat kuo­le­vat nuo­rem­pi­na?

Näkökulma

Suomalaisista noin 50 000 sairastaa skitsofreniaa. Potilaiden elinajanodote, alle 65 vuotta, on dramaattisesti lyhyempi kuin väestössä keskimäärin. Ylikuolleisuus on merkittävintä nuoremmissa ikäryhmissä.

Fyysisen monisairastavuutensa vuoksi suuri osa skitsofreniaa sairastavista kuuluu ajankohtaisen koronavirustaudin riskiryhmään. Tämä ja pandemian aiheuttamasta tilanteesta johtuvat hoitomuotojen rajoitukset lisäävät juuri nyt riskiä kuolemantapausten kasvuun.

Varhaista kuolleisuutta selittävistä tekijöistä merkittävimmät ovat potilaiden runsas ja laajakirjoinen fyysinen sairastavuus; erityisesti sydän- ja verisuonitaudit, syövät, ja hengitysteiden sairaudet sekä itsemurhat. Epäterveellisten elintapojen, kuten tupakoinnin, ravitsemuksen puutteellisuuden, elämäntyylin passiivisuuden ja päihteiden käytön seuraukset vaikuttavat kyseisten sairauksien syntyyn.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.