Mielipide

Lukijalta: Lapin ensi- ja turvakoti tarjoaa tukea myös poikkeusoloissa

Rovaniemi


Lapin ensi- ja turvakoti toimii osoitteessa Lähteentie 5. Arkistokuva.
Lapin ensi- ja turvakoti toimii osoitteessa Lähteentie 5. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Koko maailmaa ravisuttava kollektiivinen koronakriisi aiheuttaa varmasti monenlaista huolta nykyisessä poikkeuksellisessa tilanteessa. Koronan vuoksi monet totutut yhteisöllisyyttä tukevat toimintatavat ovat suljettuina ja poissa käytöstä.

Arki koostuu pienistä asioista, joiden läsnäoloa ei ehkä huomaakaan ennen kuin ne horjuvat tai huojuvat. Korona on vaikuttanut tavalla toisella jokaisen elämään. Arjen rutiinien muuttuessa uusi tilanne voi avata uudenlaisia yhteisöllisiä mahdollisuuksia. Toisaalta pulmat voivat myös kärjistyä ja esimerkiksi epävarmuus tai yksinäisyyden tunne voivat korostua.  Epävarmuudesta huolimatta ja sen takia jokainen meistä tarvitsee toisten ihmisten tukea ja kontakteja.

Kanssakulkijana, läsnä ja etäyhteyksillä kaikkialle maakuntaan on monia vaihtoehtoja. Yhtenä lähelläsi on Lapin ensi- ja turvakoti. Tarjoamme kaikille maksuttomia keskustelu- ja tukipalveluja ensisijaisesti etäyhteyksin. Laajennetut chatpalvelut, verkossa toteutettavat ryhmätapaamiset, kuvapuhelut ja muut ovat tukenasi. Ole rohkeasti yhteydessä, yhteystiedot löytyvät yhdistyksen nettisivuilta.

Maksuttomien palvelujen lisäksi ensikodeissa on paikkoja ympärivuorokautista tukea tarvitseville. Nämä palvelut edellyttävät maksusitoumusta kotikuntasi sosiaalialan tai terveydenhuollon viranomaisilta.

Turvakoti puolestaan tarjoaa maksuttomasti tukea lähisuhdeväkivaltaan tai sen uhkaan. Perheeseen tunkeutuvat pulmat murentavat turvallisuuden tunnetta. Seurauksena voi olla henkistä, psyykkistä tai fyysistä lapseen tai puolisoon kohdistuvaa väkivaltaa. Neuvottomuuteen on kuitenkin tarjolla apua. Jo pelkkä väkivallan uhka lähisuhteessa on tilanne, johon ehdottomasti kannattaa hakea apua turvakodista. Turvakotiin voit ottaa suoraan yhteyttä puhelimitse.

Jo pelkkä väkivallan uhka lähisuhteessa on tilanne, johon ehdottomasti kannattaa hakea apua turvakodista. Turvakotiin voit ottaa suoraan yhteyttä puhelimitse.

Koronan tuottama huoli ja epävarmuus selätetään yhdessä, olemalla erilaisin keinoin lähellä ja läsnä.  Pidetään huoli itsestä ja toisistamme, tuetaan ja autetaan läheisiä ja tuttuja mahdollisuuksien mukaan. Lapin ensi- ja turvakoti tarjoaa sinulle mahdollisuuksia purkaa huoliasi ammatillisesti tuettuna. Oikea-aikaisella, varhaisella tuella ja avulla on hyviä tuloksia pitkäaikaisten haitallisten seurausten ehkäisemisessä. Ei ole niin suurta eikä niin pientä asiaa, jota meiltä ei voisi kysyä.

Arja Kilpeläinen, palvelupäällikkö

Pirjo Kairakari, toiminnanjohtaja

Lapin ensi- ja turvakoti ry


Lisätietoa: lapinensijaturvakoti.fi.