Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Pääkirjoitus: Ää­nes­tä­jien oi­keus­tur­va vaa­ras­sa – saa­me­lais­kä­rä­jä­la­ki tulisi pi­kai­ses­ti uu­dis­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Ko­ti­mai­sen kalan ale ajaa ka­las­ta­jat ah­din­koon

Syksy on Suomen kaupallisille kalastajille vuoden merkittävin sesonki. Kalastajat ovat joutuneet vaikeaan tilanteeseen, sillä markkinoille on tuotu runsaasti ulkomailta kuhaa ja kuhafilettä, joka kilpailee kotimaisen kuhan kanssa hinnalla. Myös siian ja muikun tukkuhinnat ovat taas romahtaneet juuri sesongin alussa. Ilmiö toistuu myös mateella joka talvi, kun pyyntisesonki on parhaimmillaan.

On normaalia markkinataloutta, että hinta hieman alentuu kun tarjonta lisääntyy, mutta kuhan hinnan 30 prosentin aleneminen yhdessä yössä on liian raju pudotus, jota ei kalastusyritysten talous kestä. Samaan aikaan kulut kasvavat jatkuvasti. Yhtälö, jossa tuotteen arvo alenee ja tuotannon kustannukset nousevat, on yritystaloudessa kestämätön. Samaan aikaan kalan hinta ei alene kaupoissa, vaan vain kauppojen ja tukkuliikkeiden katteet paranevat. Onko reilua, että se joka tekee eniten suurimmalla pääomakululla ja työpanoksella, saa vähiten?

Kuluttajien ja kauppojen keskusliikkeiden päätökset perustuvat lähinnä hintaan eli ostetaan sitä, mitä halvimmalla saadaan riippumatta siitä, mistä tuote on peräisin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.