Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Kai­vo­syh­tiö ve­ron­mak­sa­jak­si

Verohallinto on määrännyt kaivosyhtiö Bolidenin maksettavaksi Kevitsan 2012–2016 tuloista 29 miljoonan yhteisöverot. Vuodesta 2014 alkaen olen veronkierron tilinpäätöksistä paljastanut ja toimia asiassa vaatinut kunta-aloitteellakin (21.11.2019), joten oli jo aikakin.

Vastuullinen veronmaksaja – jona Boliden itseään mainostaa – maksaa veronsa mukisematta, mutta ei nyt siltä näytä. Yhtiö on ilmoittanut valittavansa asiasta, joten tavoitteena on lain ”porsaanreikien” avulla veronmaksun kiertäminen.

Bolidenin asianajajana prosessissa tullaan varmaan näkemään asianajotoimisto Borenius, jonka mestaroimaa – ulkomaisten kaivosyhtiöiden asiamiehenä – kaivoslakimme pääosin on. Ei hyvältä näytä, kun aikoinaan kaivoslain rustaamista virkamiehenä, kaivosylitarkastajana Pekkarisen ministeriössä johtanut Pekka Suomelakin istuu nyt kaivosyhtiöiden edunvalvonnasta vastaavan Kaivosteollisuus ry:n johtajana.

Jos verotuspäätös pitää, se merkitsee, että lisää tulee: 2017 alkaen ja siitä eteenpäin Kevitsa maksaisi yhteisöveroa vuosien 2017–2018 mittaisilla tuloksilla 15–18 miljoonaa/vuosi, josta Sodankylän osuus on 4–6 miljoonaa/vuosi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.