Lukijalta: Kaivoskeskustelu elää omaa elämäänsä

Kirjoittaja muistuttaa, että kaivosyhtiöt maksavat jo nyt monenlaisia veroja. Outokumpu Chrome Oy:n Kemin kaivos Elijärvellä on toiminut jo 50 vuotta.
Kirjoittaja muistuttaa, että kaivosyhtiöt maksavat jo nyt monenlaisia veroja. Outokumpu Chrome Oy:n Kemin kaivos Elijärvellä on toiminut jo 50 vuotta.
Kuva: Petri Uutela

Matti Torvinen kirjoittaa kaivoslaista (LK 14.8., ”Kaivoslaki on uudistettava”). Hän ansaitsee tunnustuksen poliittisen keskustelun käymisestä.

Kaivoslain uudistaminen on hallituksen agendalla. Jos ei jaksa perehtyä hallitusohjelmaan, vaihtoehtoinen näkemys löytyy kaivoslakia koskevasta kansalaisaloitteesta. Jos omaa juridiikan ymmärrystä, lainopillisen analyysin kaivostoiminnan muutostarpeista löytää esimerkiksi kesäkuussa julkaistusta oikeustieteen tohtori Pekka Vihervuoren raportista, jonka hän teki työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta.

Viittaaminen valtausperiaatteeseen on löysää irtopuhetta. Vähintään tulisi mainita, että kaivoksen avaaminen vaatii useammankin valtion viranomaisen luvan ja pitkän prosessin. Hyvä on myös tunnistaa, että kaivoslaki edellyttää kunnan myötävaikutusta ja hyväksyntää. Malmitutkimuksissa vaihtoehto tutkimusvaiheen yksinoikeudelle löytyy lähinnä entisen Neuvostoliiton lisenssimenetelmistä.

Kaivostoiminnan tuottoja pitäisi Torvisen mielestä jakaa oikeudenmukaisemmin. Nyt tuottoja tulee palkka-, kiinteistö- ja sähköverosta sekä rojalteista, maanomistajamaksuista, yhteisöverosta, polttoainemaksuista ja Yle-verosta. Oletettavasti Torvinen kaipaa kaivosveroa, joka on hallituksen ohjelmassa.