Presidenttivierailu: Sauli Nii­nis­tön ja ken­raa­li­ku­ver­nöö­rin vie­rai­lu voi ai­heut­taa lii­ken­ne­kat­kok­sia Ro­va­nie­mel­lä

Penkkarit tänään: Abit juh­li­vat re­kois­saan useam­man poik­keus­vuo­den jälkeen

Kolumni: Taivas ei ole pu­toa­mas­sa nis­kaam­me

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lu­ki­jal­ta: Hu­le­ver­kos­toon liit­ty­mi­nen maksaa koh­tuut­to­mas­ti

Ounasrinteen alkupään omakotitalojen asukkaat Rovaniemellä saivat ennen pääsiäistä kaupungin omistamalta Napapiirin Energialta ja Vedeltä melkoisen ”pommin”: kiinteistöt pakotetaan muutaman kuukauden kuluttua rakennettavaan hulevesiverkostoon suorastaan ryöstöön verrattavalla hinnalla. Kun huleverkostoon liittymismaksu vuonna 2015 on yhtiön asiakaslehden mukaan ollut noin 600 euroa, niin nyt kiinteistön omistajan olisi verkkoon liittyäkseen maksettava 1 760 euroa.

Liittymismaksun korotus lyhyessä ajassa lähes kolminkertaiseksi todistaa sen, että eräiden päättäjien pelko maksujen korottamisesta yhtiöittämisen seurauksena on muuttunut käytännöksi. Vesiyhtiöönkin näyttää tarttuneen ns. Rovaniemen tauti. Hinnat ja maksut nousevat reilusti ja perustelemattomanakin, ja enemmän kuin kohtuudella voidaan olettaa.

Taamotuntien, Sierkintien ja Tokkakujan asukkaille lähetetyssä kirjeessä, töiden aloittamisesta jo kesällä, ei mainita liittymismaksun hintaa. Tiedote on muutenkin perin niukka eikä vastaa alkuunkaan kiinteistön omistajien tiedon tarvetta, saati että se tulee aivan liian myöhässä töiden aloittamiseen nähden. Moni miettii tuskaantuneena, kuinka kallis taloudellinen ja toiminnallinen operaatio on pian edessä!

28 taloutta koskevalla alueella on meneillään kiivas sukupolvenvaihdosvaihe. Lapsiperheitä on juuri muuttanut talokauppojen seurauksena alueelle ja lisää on tulossa. Vesiyhtiön ilmoitus saattaakin aiheuttaa kiistatilanteita kiinteistökaupoista neuvoteltaessa: kumman kukkarosta kustannukset maksetaan, ostajan vai myyjän.

Huleverkostoon liittymismaksu on vain osa siitä, mitä kiinteistön omistaja joutuu maksamaan verkoston liittymisen yhteydessä. Sen lisäksi tulevat maksettavaksi omalla tontilla tehtävät vesityöt.

Tällä hetkellähän ei ole mitään tietoa siitä, kuinka perusteelliseen myllerrykseen pihat joutuvat, puhumattakaan siitä, mitä ne kiinteistöjen omistajille maksavat. Kotitalousvähennys, 50 prosenttia, helpottaa tilannetta, kun vesijohtamistyöt tehdään omalla tontilla.

Hulevesiverkoston rakentamisella vesiyhtiö toteuttaa lainmukaista tehtäävänsä, mutta kysymys onkin siitä, millaisella taksapolitiikalla ja miten se operaatioistaan ilmoittaa niille, jotka sen maksavat. Asukkaille lähetetyssä kirjeessä ei ole alueesta edes karttaliitettä, vaikka siihen viitataankin. Tiedote on ylimielinen ja ylimalkainen ja jättää monet asiat täysin avoimeksi.

Tarkempia tietoja saadakseen jotkut asukkaat ovat soitelleet vesiyhtiöön kymmeniä kertoja, mutta todenneet puhelinten olevan mykkinä.

Vähintä, mitä vesiyhtiön tulisi tässä tilanteessa tehdä, olisi järjestää pikaisesti tiedotustilaisuus, jossa asiaan liittyvät seikat kerrotaan pohjia myöten. Ja, tietenkin, opetella tiedottamisen perusasiat ennen kuin aiheuttaa harmia ja epätietoisuutta myöhemmin muille alueille hulevesiverkostoa rakentaessaan.

Siina Välimaa

Sinikka ja Timo Kangas

Aili Oinas