kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

tähtijuttu: Yhden lähtö tarjosi toi­sel­le kodin – ta­voi­tim­me kolmen muut­ta­jan ketjun ja kur­kis­tim­me kuntien väes­tö­en­nus­tei­siin

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Haa­pa­ran­nan ja Tornion raja auki

Esitän, että eduskunta vielä harkitsisi länsirajan sulkua kaksoiskaupunki Haaparanta-Tornion asukkailta. Suljettu raja tuottaa suunnatonta harmia ja päivittäisiä vaikeuksia jokapäiväiseen elämään. Haaparanta-Torniossa on hyvin rajatut palvelut verrattaessa suurempiin taajamiin. Rajan ihmiset ovat kautta aikain käyttäneet palveluja molemmin puolin rajaa eli valtioiden raja ei ole meille mikään luonnollinen asia.

Länsirajan yli käydään töissä. Rajan asukkailla on usein asuntoja molemmin puolin rajaa ja sen ollessa kiinni kiinteistöt jäävät ilman huoltoa. Torniossa on kolme yksityistä lääkäriasemaa ja Ruotsin Ylitorniolla thoraxkirurgian erikoislääkärikeskus, lisäksi hammaslääkäripalvelut molemmin puolin rajaa. Hoitoyksiköissä työskentelee erikoislääkäreitä ja sairaanhoitohenkilökuntaa niin Ruotsista kuin Suomestakin. Torniossa ei ole thoraxkirurgia, vastaavasti Tornion lääkäriasemilla vierailee erikoislääkäreitä Ruotsista. Lisäksi on yhteiset koulu- sekä vanhustenhoito- ja kuntoutusyksiköt. Jos perheen toinen vanhempi asuu lasten kanssa Torniossa ja toinen Haaparannalla, lapset eivät voi tavata toista vanhempaansa.