Onnettomuus: SVT: Kii­ru­nas­sa ka­don­nut moot­to­ri­kelk­kai­li­ja löytyi kuol­lee­na

Pääkirjoitus: Kemin kohtalo osoit­taa, että kuntien ra­hoi­tus­poh­ja ri­kot­tiin sote-uu­dis­tuk­ses­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Elä­ke­tur­va­kes­kus pe­rus­taa las­kel­man­sa to­si­asioi­hin

Heikki Elonheimo kokee (LK 11.1.) Eläketurvakeskuksen (ETK) laskelmat tulevista eläkekustannuksista pelotteluksi. ETK:n laskelmat perustuvat kuitenkin tosiasioihin.

Matala syntyvyys merkitsee sitä, että eläkkeiden maksajien määrä vähenee tulevaisuudessa. Lisäksi korkotaso on ennätysalhaalla. Niinpä odotettavissa olevat eläkerahastojen tuototkaan eivät ole yhtä korkeita kuin toteutuneet tuotot. Eläkkeiden rahoituspohja ei ole romahtamassa, mutta sen ylläpito vaikeutuu.

Eläkkeensaajien lukumäärä ja eläkemenot kasvavat. Eläke-etujen lisääminen kiihdyttäisi menojen kasvua. Tämä pätee muun muassa anteliaampiin indeksitarkistuksiin. Ilman eläke-etujen lisäämistäkin TyEL-maksussa on merkittävä korotuspaine pitkällä aikavälillä. Eläkkeiden korottaminen lisäisi ja aikaistaisi eläkemaksujen korotuspainetta.

Eläketurvan rahoituksellista kestävyyttä on parannettu yli neljännesvuosisadan ajan. Tämä on tarkoittanut eläkemenojen kasvun hillintää ja eläkkeelle siirtymisen myöhentämistä. Pääosin leikkaukset ovat kohdistuneet tulevaisuudessa karttuviin eläkkeisiin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.