pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Ei uutta Iso­haa­ran lo­hi­rin­ta­mal­ta

Kemijoen Isohaaran alapuolista lohenpyyntiä ei voida ohittaa olankohautuksella. Erityisesti huomiota kiinnittää lohen nousun myötä runsastuva verkkokalastus. Ovatko luvat aina henkilökohtaisia? Voiko verkkoja yhdistellä patomaiseen muotoon, joka tehostaa pyyntiä merkittävästi? Uuttera parivaljakko saa helposti useita lohia ja taimenia päivässä. Menevätkö kaikki kalat omaan kulutukseen vai liittyykö toimintaan laitonta kalakauppaa? Jotta asiasta saataisiin selvyys, olen ottanut Lapin ely-keskukseen yhteyttä mysteerin ratkaisemiseksi.

Kemijoen kalatiekysymyksen kannalta asia on tärkeä, sillä edes toimivilla kalateillä ei tee mitään, jos ei ole nousijoita. Siksi vaadin, että Isohaaran alapuolelle asetetaan 1–2 kalan päiväkiintiö. Koska kyseessä on maanläheinen harrastus, Ahdin suodessa antejaan verkkojen päivittäisen laskemisen ja nostamisen ei luulisi olevan ylivoimaisen raskas ponnistus reippaille kotitarvekalastajille.