Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Al­ku­pe­räis­kan­san oi­keuk­sis­ta pu­hu­mi­nen ei utopiaa

Tein 6.10. avauksen, jossa ehdotin, että saamelaisilla tulisi kotiseutualueella olla oikeus päättää kaivoksista ja josta Lapin kansakin uutisoi. Jouduin hieraisemaan silmiäni seuraavana päivänä, kun näin pääkirjoitussivulla lehden toimituksen kannanoton avaukseeni. Kirjoituksessa ulostuloani kuvataan vastenmieliseksi poliittiseksi populismiksi ja puhtaaksi utopiaksi. Väitteitä ei perustella, mutta se ei selvästi ole estänyt toimitusta provosoitumasta. Toivoisin alueen johtavalta lehdeltä asiapohjaisempaa keskustelua.

Utopiaksi väitetty ajatus pohjaa YK:n määrittelemiin periaatteisiin, joiden mukaan alkuperäiskansojen tulisi voida osallistua alueensa kehittämiseen aidosti tasavertaisena kumppanina. Näitä periaatteita ovat maailmalla lainsäädäntöönsä kirjanneet muun muassa Filippiinit ja Bolivia. Suomen alueella elää ainoa eurooppalainen alkuperäiskansa ja Suomella on vastuu huomioida alkuperäiskansan oikeudet ja olemassaolo lainsäädännössämme.

Alkuperäiskansan oikeuksien mainitseminen on ilmeisesti nostanut tarpeen haukkua ulostulo populismiksi. Miksi?

Alkuperäiskansojen oikeudet ovat kautta maailman varsin vaiettu aihe ja valitettavan usein alkuperäiskansat ovat oikeuksiaan puolustaessaan alakynnessä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.