Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Al­ku­pe­räis­kan­san oi­keuk­sis­ta pu­hu­mi­nen ei utopiaa

Tein 6.10. avauksen, jossa ehdotin, että saamelaisilla tulisi kotiseutualueella olla oikeus päättää kaivoksista ja josta Lapin kansakin uutisoi. Jouduin hieraisemaan silmiäni seuraavana päivänä, kun näin pääkirjoitussivulla lehden toimituksen kannanoton avaukseeni. Kirjoituksessa ulostuloani kuvataan vastenmieliseksi poliittiseksi populismiksi ja puhtaaksi utopiaksi. Väitteitä ei perustella, mutta se ei selvästi ole estänyt toimitusta provosoitumasta. Toivoisin alueen johtavalta lehdeltä asiapohjaisempaa keskustelua.

Utopiaksi väitetty ajatus pohjaa YK:n määrittelemiin periaatteisiin, joiden mukaan alkuperäiskansojen tulisi voida osallistua alueensa kehittämiseen aidosti tasavertaisena kumppanina. Näitä periaatteita ovat maailmalla lainsäädäntöönsä kirjanneet muun muassa Filippiinit ja Bolivia. Suomen alueella elää ainoa eurooppalainen alkuperäiskansa ja Suomella on vastuu huomioida alkuperäiskansan oikeudet ja olemassaolo lainsäädännössämme.