Lukija kysyy: Miksi eri seu­ra­kun­nil­la on eri­lai­set hau­to­jen­hoi­to­mak­sut?

-
Kuva: Anna Muotka
Toimitukseen soitti Lounais-Lapin lukija, joka ihmetteli Kemin seurakunnan perimien hautojen kesähoitomaksujen hintoja.
Hän oli vertaillut niitä muiden seurakuntien hintoihin ja todennut Kemin hinnat kalliiksi.  Esimerkiksi Torniossa neljän hautasijan perushoito ja seurakunnan istuttamien kukkien hoito maksaa 141 euroa kaudelta + kukat. Kemissä vuoden kukkahoito maksaa 166 euroa sisältäen kukat. Oulussa neljän hautasijan hoitokausi on 125 euroa, mutta ei sisällä kukkia.
1 Onko Kemissä hautapaikkojen hoitohinnat keskiarvoa kalliimmat, talousjohtaja Matti Aho?

- Kemissä hautojen hoito on  hautainhoitorahaston toimintaa. Rahastosta maksetaan esimerkiksi hoitajien palkkakustannukset. Hoitomaksuista saatujen tulojen pitää kattaa hoidoista koituvat menot. Verorahoja ei voi käyttää hautojen hoitoon. Itse en ole verrannut hintojamme muiden seurakuntien hoitomaksuihin  enkä ole saanut henkilökohtaista palautetta hoitohinnoistamme. Kahden hautausmaan ylläpito nostaa jonkin verran hoitokustannuksia.

2 Kemin seurakunta ei tarjoa enää uusissa sopimuksissa pelkästään kasteluhoitoja. Esimerkiksi Torniossa tilanne on toinen. Miksi tällaiseen ratkaisuun on Kemissä päädytty?

- Kun omaiset toivat haudalle kukat ja seurakunta hoiti kastelun, niin keskustelua syntyi, jos kukat eivät menestyneet haudalla. Seurakuntalaisille tuli mieleen, että onko kastelu ollut riittävää. Kasteluhoito toimii edelleen vanhojen sopimusten mukaan niin kauan kun sopimus on voimassa. Meidän kukkahoitomme kattaa kokonaisuudessaan haudan hoidon.

3 Ovatko omaiset palkanneet esimerkiksi yksityisiä firmoja hautojen hoitoon?

- Viime kesänä meille tuli kyselyjä, voiko esimerkiksi kukkakauppa huolehtia myös haudan hoidosta. Seurakunta on vuokrannut maa-alueen omaisille, joten seurakunta ei estä tällaista toimintatapaa. Jos yksityisiä yrityksiä aletaan käyttää enemmässä määrin hautojen hoidossa, niin keskustelun aiheeksi nousee seurakunnan maksaman veden ja mullan käyttö. Viime kesänä emme puuttuneet tähän asiaan.

4 Viime vuonna seurakunta teki varsin vähän hoitosopimuksia. Miksi näin?

- Koronan vuoksi emme ottaneet viime kesänä tavalliseen tapaan kesätyöläisiä. Ensi kesänä siirrymme normaaliin käytäntöön ja otamme muun muassa hautojen hoitoon yli 16-vuotiaita nuoria töihin viideksi viikoksi ja peruskoulun päättäviä koululaisia kahdeksi viikoksi. Kesätyöläisiä varten olemme varanneet hautuumaille taukotilakontteja ja jaksottaneet ruokailuaikoja.