Arvio: Unoh­tu­ma­ton sa­tu­met­sän val­loi­tus — Lapin yli­op­pi­las­teat­te­rin suur­mu­si­kaa­li on voi­man­näyt­tö, josta pu­hu­taan pitkään

Vaalipaneeli: "Mie­le­no­soit­ta­jien toi­min­ta kääntyy itseään vas­taan" – met­sä­ai­hei­nen vaa­li­pa­nee­li tuo­mit­si hak­kui­den es­tä­mi­sen Aa­lis­tun­tu­rin alueel­la

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukas Hra­dec­ky komeaan ta­sa­lu­kuun nol­la­pe­li­toi­vein

Pohjanpalon siirto vähän harmittaa, mutta Hradecky sanoo ystävänsä ansaitsevan peliaikaa.

Lyon/Helsinki
Lukas Hradecky ohitti maalivahtien maaottelutilastoissa taustalla näkyvän Antti Niemen kesän EM-peleissä. Tiistaina Hradecky on Ranskan maalintekijöiden tiellä.
Lukas Hradecky ohitti maalivahtien maaottelutilastoissa taustalla näkyvän Antti Niemen kesän EM-peleissä. Tiistaina Hradecky on Ranskan maalintekijöiden tiellä.
Kuva: Jussi Leinonen

Lukas Hradecky, 31, nousi kesän EM-turnauksessa Antti Niemen rinnalle eniten otteluita Suomen jalkapallomaajoukkueessa pelanneena maalivahtina, ja viikonloppuna Kazakstania vastaan luottovahti otti sitten tilastokärkipaikan yksin itselleen. Tiistaina Lyonissa täyttyy sitten mitä todennäköisimmin muikea tasaluku, kun Hradecky pelaa 70. A-maaottelunsa Suomen kohdatessa Ranskan MM-karsintapelissä.

– Iso asia itselle, että on saanut olla tämän joukkueen mukana ja nauttia jalkapallosta. Aika hieno tasaluku tulossa, ja siinä luvussa on nolla: yritetään juhlistaa tuota nollapelillä (Ranskaa vastaan), Hradecky totesi Lyonista maajoukkueen etätiedotustilaisuudessa.

Haaste on kova, vaikka Ranska onkin jonkinlaisessa kriisissä: viisi peräkkäistä tasapeliä, joista kaksi viimeisintä viime viikolta MM-karsintapeleistä Bosnia-Hertsegovinaa ja Ukrainaa vastaan. Ja epävarmuutta Galliassa voi osaltaan lisätä sekin, että Suomea vastaan Ranskalla on alla tappio. Huuhkajien ikimuistoinen 2–0-voitto viime marraskuussa Pariisissa saattaa kiertää hallitsevan maailmanmestarin takaraivossa.

– Varmaan tullaan näkemään suht samanlainen ottelu kuin vuosi sitten. Joudutaan puolustamaan hyvin ja iskemään vastaan. Varmasti aika iso haaste, mutta Ranska on toki pienessä, ei nyt kuopassa, mutta tasapelirytmissä. Toivottavasti peli pysyy pitkään nolla-nollassa, niin varmasti alkavat hermostua ja monikymmentuhatpäinen kotiyleisö heillä myös, Hradecky miettii.

– Innolla ottelua kohti, kokemus on varmasti hieno. Ja toivottavasti saadaan tulos aikaan, sitä myös lähdetään hakemaan.

Sama tulos kuin 9 vuotta sitten?

Hradecky ei viime marraskuussa ollut maalilla Suomen nöyryyttäessä Ranskaa, ja mies naureskeli, jotta ”sen takia me voitettiinkin”. Hradeckyn edellinen kokemus Ranskan kohtaamisesta täyttää tiistaina tasan yhdeksän vuotta: hän oli maalilla Helsingin Olympiastadionilla 7. syyskuuta 2012 Suomen taipuessa Ranskalle MM-karsinnassa 0–1.

– Se oli Mixun (päävalmentaja Paatelainen) aikakautta... Vähän niin kuin varomatta pääsin siinä maalille, ei oltu suunniteltu että pelaisin. Henkilökohtaisesti oli ihan onnistunut peli, ja olimme siinä pelissä ihan hyvin mukana. En panisi pahitteeksi, jos sama tulos (1–0-vierasvoitto) nytkin, Hradecky myhäili.

Maalilla juhlavassa tasalukupelissään on rento mutta varmuuteensa luottava vahti, edessään toimintaansa yhtä lailla luottava kymmenikkö kenttäpelaajia. Joten aivan älytön yllätys ei tuo tuloksen saaminen Lyonista olisi. Mutta hyväntuulisella Hradeckylla on toki pientä harmitusta mielessä, vaikka samalla iloakin ystävän puolesta. Joel Pohjanpalon sunnuntaina julkistettu lainasiirto turkkilaisseura Rizesporiin vie kaksikon seurasta Leverkusenista suomalaisuutta.

– Jollen sopimus on henkilökohtaisesti itselleni huono homma. Puuttuu se omankielinen vierustoveri pukukopista. Mutta Jollelle se on varmasti oikea ratkaisu. Hän ansaitsee peliaikaa, ja jos sitä ei Leverkusenissa huomata, niin uutta kierrosta vaan ja dominoimaan Turkin liigaan, Hradecky sanoi.

– Hienoa, että uskaltaa lähteä ja toivottavasti tulee monella maalilla sieltä sitten takaisin taas.

Nelonen näyttää tiistai-iltana Ranska-Suomi MM-karsintaottelun suorana klo 21.35 alkaen.