Kolumni

Lounais-Lapin tet-harjoittelija: "Onko tet-paikan hankkiminen oikeasti vaikeaa? "

-

Monilla yläkoululaisilla on tänäkin vuonna edessä tet-harjoittelupaikan hankkiminen. Harjoittelu on loistava mahdollisuus tutustua eri ammatteihin. Joillakin paikan hankkiminen jää tekemättä. Mikä siihen on syynä?

Lapissa on mielettömän paljon yrityksiä, joista monet ovat valmiita ottamaan vastaan tettiläisiä. Kauemmaskin voi lähteä, mutta itse en näe siihen mitään syytä. Osassa yrityksistä on tettiläisiä joka vuosi useampi, joten he osaavat jo odottaa hakijoita. Vaikka homma jäisi viime tinkaan, silti paikkoja on vapaana. Yhtenä syynä voisi olla asia, josta Yle uutisoi hiljattain. Nuoret eivät uskalla soittaa työpaikoille ja siksi asia saattaa jäädä kokonaan.

Jos soittaminen on oikeasti iso kynnys, vaihtoehtona soittamiselle on käydä paikan päällä kysymässä tet-paikkaa, ja se yleensä onkin paras vaihtoehto. Yrityksiä voi myös lähestyä sähköpostitse. Monella yrityksellä on myös nykyään käytössä somepalveluita, kuten Facebook ja Instagram, joihin voi ottaa yhteyttä.


Joskus joutuu ottamaan yhteyttä useaan yritykseen, jos ensimmäisellä eikä toisellakaan kerralla tärppää. Sekin saattaa laskea innostusta hakea paikkaa

Yleisin syy on kuitenkin varmaan se, että ei kiinnosta tai jaksa, tai aikaisemmat kokemukset ovat olleet huonoja. Tästä syystä kannattaakin hakea paikkaa yrityksestä, jonka toiminta kiinnostaa. Myös lähipiiriltä voi kysellä, jos heidän työpaikoille pääsisi harjoitteluun.

Helsingin Sanomat uutisoi syyskuun alussa nuorten pettymyksistä tet-harjoitteluihin. Työtä on ollut joissain paikoissa liian vähän ja perehdytys työhön on ollut vähäistä. On ollut myös tilanteita, joissa tettiläiselle on annettu liikaa vastuuta. Vaikka harjoittelun mieluisuus riippuu paljon omasta asenteesta, on myös työnantaja vastuussa harjoittelijan kokemuksesta. Työnantajien tulisi kertoa työstään ja näyttää harjoittelijalle käytännössä millaista työ on.

Porkkanana tet-paikan hankkimiseen toimii monelle se, että tet-paikasta saattaa saada töitä kesäksi. Helpommin annetaan töitä niille, jotka tunnetaan ennestään.

Omat tet-kokemukseni ovat olleet mielenkiintoisia ja toisistaan paljon poikkeavia. Ongelmia ei ole oikeastaan ollut, ja tet-paikkojen henkilöstö on ollut avuliasta. Jos yläkoulun aikana on kaksi tet-jaksoa, suosittelen hakemaan kahdelle erilaiselle alalle. Jos ensimmäinen kokemus oli huono, syynä voi olla, että ala ei ole oma juttu. Jos taas ensimmäinen tet-jakso oli mieleinen, voi hakea samalle alalle, mutta vaihtelun vuoksi eri paikkaan.

Kirjoittaja oli Lounais-Lapin tet-harjoittelijana Keminmaan koulusta