Mainos

Lop­pu­vuo­den suun­ni­tel­mien epä­var­muut­ta

Seurakunnan toiminnassa monet asiat täytyy suunnitella hyvissä ajoin, jotta kokonaisuus säilyy kunnossa ja tiedotuskin toimii. Tällä hetkellä elämäntilanteessamme on niin paljon epävarmuuksia, että esimerkiksi loppuvuoden toimintojen suunnittelua on vaikea kovin suurella tarkkuudella tehdä. Tilanne elää niin voimakkaasti, että tämän päivän päätökset ja toteuttamissuunnitelmat saattavat olla jo huomenna käyttökelvottomia.

Tämän hetken tilanteen mukaisesti näyttäisi ihan selvältä, että normaaleita jouluajan tapahtumia ei seurakuntiin ole tulossa täydessä laajuudessaan. Joudumme karsimaan suosittujakin tapahtumia ja rajoittamaan väkimäärää eri tilaisuuksissa. Suunnitelmat tarkentuvat koronatilanteen etenemisen mukaisesti ja tiedotamme niistä eri kanavia pitkin mahdollisimman hyvin.

Itseäni hieman harmittaa, että joutuu suhtautumaan tulevaan jouluaikaankin näin pessimistisesti. Olen aina ollut jonkinlainen jouluihminen. Tosiasia lienee kuitenkin se, että turvallisuutemme vuoksi tämän suuntaisesti on nyt pakko toimia. Olemme keskustelleet kanttorin kanssa Kauneimpien joululaulujen järjestämisistä, myös jouluajan hartauksista ja jumalanpalveluksista on keskusteltu työntekijäjoukolla. Joululaulutilaisuuksia ainakin kirkossa järjestetään ja samoin jouluaattona hartaus ja jouluyön jumalanpalveluskin pidetään, mutta turvaväleillä ja mahdollisesti maskipakolla.

Vaikka tulevaisuus näyttää näiltä osin erilaiselta, pyrimme kuitenkin elämään täysipainoista ja hyvää elämää. Opettelemme vain uusia käytäntöjä ja pyrimme entistä paremmin ottamaan lähimmäisemme huomioon. Vaikka vähemmän voimme toisiamme fyysisesti kohdata, soitelkaa, tekstailkaa ja seuratkaa internetistä jumalanpalveluksia, konsertteja ja muita tapahtumia. Nyt on varmaan hyvin aikaa myös rukoukselle ja hiljentymiselle. Jumala on meidän kanssamme ja saamme luottaa siihen - Hän pitää luoduistaan huolen.

Tulevan sunnuntain, valvomisen sunnuntain psalmissa sanotaan:

Ravitse meitä armollasi joka aamu, niin voimme iloita elämämme päivistä. Niin kuin annoit murheen, anna meille ilo yhtä monena vuotena kuin vaivamme kesti. Ps. 90: 14-15

Ari Rautakoski, Keminmaan kirkkoherra

-